1958/59 | Prva savezna liga | 4. kolo
28.09.1958.
Koševo | Posjeta: 20.000
Sarajevo

Sarajevo

1:0

Izvještaj


Nakon godinu dana izbivanja, Sarajevo se vratilo na prvoligašku scenu, a koliko je domaća publika poželjela duele sa najjačim klubovima u državi najbolje govori podatak da je nakon posjete od 15.000 u drugom kolu protiv Radničkog, ovog puta protiv Partizana došlo još više gledalaca. Gotovo 20.000 navijača Sarajeva ispunilo je tribine koševskog stadiona i moglo uživati u sjajnoj predstavi njihovih ljubimaca.

Partizan, koji je na Koševo stigao sa nekoliko mladih igrača, bolje je otvorio meč, te je u prvih desetak minuta utakmice propustio dvije odlične prilike preko Kovačevića i Čebinca. Tek od sredine prvog poluvremena bude se i domaći fudbaleri, koji uspostavljaju terensku inicijativu, te je Sarajevo do kraja susreta potpuno kontrolisalo utakmicu.

Prvu priliku Sarajevo je imalo tek u 35. minuti, kada su u samo nekoliko sekundi šutirali Salih Šehović, Asim Ferhatović i Dobrivoje Živkov, ali je odbrana Partizana sve njihove udarce uspjela izblokirati. Pet minuta kasnije, Živkov se našao u izglednoj poziciji, ali je golman Stojanović uspio skrenuti loptu u korner. Najbolju priliku za Sarajevo propustio je Ferhatović u posljednjim sekundama prvog poluvremena, kada se požrtvovano bacio na jedan prizeman centaršut na drugu stativu, ali je sa samo tri metra promašio cijeli gol gostiju.

Sarajevo je i nakon odmora nastavilo sa napadima, a prvu priliku imao je Petar Banjac u 48. minuti, kada njegov udarac glavom zaustavlja Stojanović. A onda, dvije minute kasnije, napokon pogodak. Živkov je uposlio Ferhatovića, koji se sjajno zagradio i iz igre izbacio Pajevića, a potom povukao loptu 2-3 metra, te topovskim udarcem iz daljine matirao iznenađenog Stojanovića za 1:0. Tim sa Koševa je do kraja susreta znalački sačuvao stečeno vodstvo, dok je Partizan tek jednom uspio zaprijetiti Ančiću, sredinom drugog poluvremena, kada jedan udarac Bobeka, na gol liniji zaustavlja Suad Švraka.