Abdulah Gegić

Podaci

Ime i prezime Abdulah Gegić
Pozicija Odbrana
Datum rođenja 19.03.1924.
Mjesto rođenja Novi Pazar
Datum smrti 21.06.2008.
Mjesto smrti Novi Sad
Debi Partizan - Sarajevo 4:1 (06.09.1953.)
Broj nastupa 8
Broj golova 0
Trener Abdulah Gegić

Biografija

Abdulah Gegić je rođen 19. marta 1924. godine u Novom Pazaru gdje je i započeo svoju igračku karijeru. Nakon Novog Pazara nosio je dres beogradskog Metalca, šabačke Mačve, da bi u ljeto 1953. godine stigao u Sarajevo. Kao igrač nije ostavio veliki trag na Koševu, zadržao se tek godinu dana, upisavši pri tome osam nastupa u Prvoj saveznoj ligi.

Puno veći trag na Koševu ostavio je deset godina kasnije u ulozi trenera. Prvi tim Sarajeva preuzeo je u ljeto 1963. godine i na Koševu donio pravu revoluciju. Od tima koji se uglavnom zadovoljavao plasmanom u sredini tabele, Abdulah Gegić je napravio tim sa šampionskim ambicijama koji je u dvije sezone pod njegovim vodstvom ostvario dva do tada najbolja rezultata Sarajeva u Prvoj saveznoj ligi. U sezoni 1963/64. Gegić sa Sarajevom osvaja četvrto mjesto na tabeli, a prva zvijezda tima bio je Asim Ferhatović Hase koji je pod Gegićevom palicom dostigao zenit svoje karijere i postao najbolji strijelac Lige. U narednoj sezoni Sarajevo je napravilo još veći uspjeh, osvajanjem titule vicešampiona. Sarajevo je deset kola prije kraja držalo lidersku poziciju ispred Partizana, ali je na kraju ipak završilo na drugom mjestu.

Sjajan posao koji je obavljao u Sarajevu donio mu je poziv u selektorsku komisiji za izbor reprezentativaca Jugoslavije, a u ljeto 1965. godine preuzima Fudbalski klub Partizan kojeg će u toj sezoni odvesti do finala Kupa evropskih šampiona. Gegić se u na klupu Sarajeva vraća u sezoni 1971/72., ali ovaj put bez većeg uspjeha.

Abdulah Gegić je preminuo 21. juna 2008. u Novom Sadu.