Nijaz Merdanović

Podaci

Ime i prezime Nijaz Merdanović
Pozicija Vezni red
Datum rođenja 15.01.1957.
Mjesto rođenja Kakanj
Debi Sarajevo - OFK Beograd 6:0 (24.08.1975.)
Broj nastupa 115
Broj golova 4

Biografija


Nijaz Merdanović je rođen 15. januara 1957. godine u Kaknju, a fudbalom se počeo baviti u lokalnom FK Rudar Kakanj. Na Koševo je stigao još kao pionir, 1971. godine i prošao sve omladinske selekcije, da bi u sezoni 1975/76. još kao junior dobio priliku da debituje za prvi tim. Zvanični debi u bordo dresu imao je u drugom kolu te sezone, kada je Sarajevo na Koševu savladalo OFK Beograd sa ubjedljviih 6:0.

U svojoj prvoj sezoni upisao je sedam nastupa i postigao jedan pogodak, a već u narednoj promovisao se u standardnog prvotimca. Iako je tek na polovini sezone napunio 20 godina, Merdanović je sa 28 nastupa, uz dva postignuta pogotka, bio jedan od najstandardnijih fudbalera bordo tima. Sjajne igre u dresu Sarajeva nisu prošle nezapaženo ni kod selektora, pa je upisao dva nastupa za juniorsku i šest nastupa za mladu reprezentaciju Jugoslavije.

Uslijedio je potom odlazak u JNA, ali i prvi problemi s povredama, pa je tek u sezoni 1979/80. Merdanović ponovo postao standardna prvotimac. Sarajevo je te godine stiglo do vicešampionske titule i plasmana u Kup UEFA. Sve češći problemi s povredama, te operacije nažalost prerano su prekinule njegovu karijeru, a svoj posljednji meč u bordo dresu odigrao je u aprilu 1982. godine protiv Vojvodine na Koševu, nakon čega je u 26. godini morao okačiti kopačke o klin. Za prvi tim Sarajeva odigrao je ukupno 115 zvaničnih mečeva i postigao četiri pogotka.

Po završetku karijere ostao je u klubu, obavljao je funkciju sekretara kluba, a potom i Generalnog sekretara, nakon čega je obavljao nekoliko funkcija unutar N/FSBiH.