Nihad Milak

Podaci

Ime i prezime Nihad Milak
Pozicija Odbrana
Datum rođenja 22.10.1958.
Mjesto rođenja Sarajevo
Debi Sarajevo - Napredak 1:1 (14.11.1976.)
Broj nastupa 245
Broj golova 2
Trofeji

Biografija


Nihad Milak je rođen 22. oktobra 1958. godine u Sarajevu. Na Koševu je prošao kompletnu fudbalsku školu, a krunu svoje omladinske karijere dostigao je 1976. godine, kada je sa juniorima Sarajeva osvojio Omladinski kup Jugoslavije. U novembru iste godine, sa tek 18 navršenih godina, od trenera Višnjevca je dobio priliku da debituje za prvi tim. Bilo je to u utakmici 13. kola Prve savezne lige, protiv kruševačkog Napretka na Koševu. Do kraja svoje debitantske sezone skupio je sedam nastupa, a već od naredne, kod trenera Muzurovića postao je standardni prvotimac. Paralelno sa dobrim nastupima u dresu Sarajeva, sa uspjehom je nastupao i za mladu reprezentaciju Jugoslavije za koju je upisao ukupno sedam nastupa.

Većinu karijere proveo je na halfovskoj poziciji, noseći dresove s brojem 4 i 6, a izuzetak je bila proljetna polusezona 1985. godine, kada je većinu utakmica odigrao na poziciji desetke i sa Sarajevom osvojio titulu šampiona Jugoslavije. Nakon osvajanja titule postao je kapiten bordo tima, a dres Sarajeva je nosio sve do ljeta 1989. godine.

Punih 13 godina je bio prvotimac Sarajeva, upisavši pri tome 245 zvaničnih nastupa, uz dva postignuta pogotka, te je do danas ostao svrstan među 15 fudbalera sa najviše zvaničnih nastupa u historiji FK Sarajevo.