Mladen Stipić

Podaci

Ime i prezime Mladen Stipić
Pozicija Odbrana
Datum rođenja 21.09.1929.
Mjesto rođenja Mrkonjić grad
Datum smrti 03.11.2013.
Mjesto smrti Zagreb
Debi Sarajevo - Spartak 3:2 (08.03.1953.)
Broj nastupa 212
Broj golova 11

Biografija


Iako je na Koševo stigao kao napadač, Mladen Stipić je u historijskim knjigama FK Sarajevo ostao zapisan kao jedan od najboljih desnih bekova svih vremena. Rođen je 1929. godine u Mrkonjić Gradu, ali je odrastao u Banjaluci. Karijeru je počeo u lokalnom Borcu iz kojeg 1950. godine odlazi u beogradski Partizan. U Partizanu je ostao samo godinu dana, upisavši tek jedan nastup, nakon čega u novembru 1951. godine prvi put dolazi na Koševo.

Sa Sarajevom je otputovao na novogodišnju turneju po Zapadnoj Njemačkoj, ali se po povratku u domovinu nije uspio nametnuti treneru Brozoviću, te se u martu odlučuje na povratak u redove matičnog Borca. Stipić je u Borcu najčešće igrao na poziciji polutke ili centarfora i bio je prvi strijelac ekipe. Krajem 1952. godine, ekipu Sarajeva je preuzeo Aleksandar Tomašević, koji je insistirao na Stipićevom povratku na Koševo. Tako je u martu 1953. godine, Stipić napokon upisao zvanični debi u dresu Sarajeva. U prvim utakmicama je igrao na poziciji centarfora, a imao je start iz snova. Bio je strijelac u prve dvije utakmice, protiv Spartaka na Koševu i Veleža u Mostaru, čime je sebi zacementirao mjesto u prvoj postavi.

Na kraju te sezone, Tomašević je napustio Sarajevo, a kormilo tima sa Koševa preuzeo je Slavko Zagorac, koji je Stipića prekomandovao u odbranu, na poziciju desnog beka, što će se ispostaviti kao vrhunski potez. Narednih nekoliko godina, Stipić je izrastao u jednog od najboljih desnih bekova Jugoslavije tog doba. Najbolji fudbal igrao je u sezoni 1954/55., pod palicom Mehe Brozovića. Stari fudbalski vuk, vješto je koristio Stipića na dvije pozicije u timu. Polovinu utakmica odigrao je na poziciji desnog beka, a drugu polovinu u napadu. Posebno se pamte utakmice protiv Željezničara, u prvom ligaškom duelu sarajevskih rivala, kada je postigao dva pogotka, te zagrebačke Lokomotive, čiju je mrežu u visokoj pobjedi od 8:0, pogodio tri puta. Sarajevo je te jeseni 1954. godine igralo po mnogima najljepši fudbal u Jugoslaviji, što potvrđuje i visoka treća pozicija na kraju jesenje polusezone.

Sjajne igre u dresu Sarajeva, bile su najbolje preporuke selektorima jugoslavenskih selekcija, pa Stipić te 1954. godine prvi put dobija poziv u "A" reprezentaciju za meč sa Belgijom, ali bez prilike za nastup. U maju naredne godine, još dva puta je sjedio na klupi reprezentacije, u utakmicama protiv Škotske i Italije, ali je ponovo ostao bez prilike za nastup. Za razliku od "A" reprezentacije, koja mu izgleda nije bila suđena, u dresu "B" tima je u jesen 1955. godine upisao tri nastupa, protiv odgovarajućih selekcija Engleske, Austrije i Njemačke, dok je još šest puta tih godina bio pozivan u "B" selekciju, ali bez prilike za nastup.

Dres Sarajeva je nosio sve do 1963. godine, kada odlučuje završiti završiti karijeru. Njegov dres sa brojem dva u međuvremenu je naslijedio Mirsad Fazlagić, koji je tako nakon Brozovića i Stipića, nastavio tradiciju Sarajeva, koje je uvijek imalo sjajno rješenje na poziciji desnog beka. U dresu Sarajeva upisao je ukupno 212 zvaničnih nastupa. Nakon završetka igračke karijere, posvetio se trenerskom poslu, a na Koševu je godinama radio sa mlađim selekcijama, povremeno čak i u stručnom štabu prvog i drugog tima.