Memnun Suljagić

Podaci

Ime i prezime Memnun Suljagić
Pozicija Odbrana
Datum rođenja 07.08.1970.
Mjesto rođenja Ilijaš
Debi Sarajevo - Borac 6:1 (08.08.1990.)
Broj nastupa 139
Broj golova 1
Reprezentacija Bosna i Hercegovina
Broj nastupa 1
Broj golova 0
Trofeji

Biografija


Memnun Suljagić je rođen 7. avgusta 1970. godine u Sarajevu. Na Koševu je prošao kompletan omladinski staž, a prvi profesionalni ugovor sa Sarajevom potpisao je 1989. godine. Nakon što je jedno kratko vrijeme proveo na posudbi u Famosu i visočkoj Bosni, u ljeto 1990. godine priključen je prvom timu. Debi u bordo dresu imao je dan prije 20. rođendana, u utakmici Kupa protiv Borca iz Čačka. U svojoj debitantskoj sezoni upisao je ukupno 20 nastupa.

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Suljagić ostaje vjeran bordo timu, a sa kapitenskom trakom oko ruke poveo je ekipu Sarajeva na prvu ratnu turneju 1993. godine. Dobrim igrama u odbrani skrenuo je pažnju na sebe, te je uvršten na spisak mediteranske reprezentacije za MI u Francuskoj, nakon čega karijeru nastavlja u Njemačkoj, gdje je nastupao za FC Gütersloh. U BiH se vraća 1996. godine i potpisuje za NK Bosna Visoko, a nakon sjajnih igara u Bosni, dvije godine kasnije vraća se u svoj matični klub.

Novi debi za Sarajevo imao je u duelima Kupa UEFA protiv belgijskog Ekerena, a povratničku sezonu zaključio je na najbolji mogući način, osvajanjem šampionske titule. Upravo je u toj sezoni Suljagić postigao jedini gol u bordo dresu i to pobjedonosni u duelu sa direktnim rivalom za titulu, kakanjskim Rudarom, šest kola prije kraja. U avgustu 1999. godine dobija poziv u reprezentaciju BiH, za koju je upisao jedan nastup, protiv Lihtenštajna u Vaduzu.

U sezoni 2001/02. ponovo postaje kapiten bordo tima, te osvaja još jedan trofej, namijenjen pobjedniku Kupa BiH. Po završetku te sezone, sa nepune 32 godine završava igračku karijeru i posvećuje se trenerskom poslu. Najprije je kao trener radio u Školi fudbala Bubamara, a potom pristupa Omladinskom pogonu Sarajeva. Trenutno obavlja funkciju trenera pionirske selekcije Akademija FK Sarajevo, sa kojom je osvojio dvije titule šampiona BiH u sezonama 2014/15. i 2017/18.

Ukupno, u dva mandata na Koševu, Suljagić je upisao 139 zvaničnih nastupa i postigao jedan pogodak.