Boško Antić

Podaci

Ime i prezime Boško Antić
Pozicija Trener
Datum rođenja 07.01.1944.
Mjesto rođenja Sarajevo
Datum smrti 04.12.2007.
Grad smrti Beograd
Broj utakmica 136
Omjer

47 pobjeda

39 remija

50 poraza

Trofeji

Igrač Boško Antić

Biografija


Boško Antić je rođen 7. januara 1944. godine u Sarajevu. Na Koševu je prošao kompletan omladinski pogon, a nakon izlaska iz juniora, potpisuje najprije za Slogu, a potom prelazi u vogošćanski Pretis. Nakon što je u sezoni 1964/65. postigao 40 pogodaka i vodio Pretis do prvog mjesta u Međuzonskoj ligi, privukao je pažnju oba sarajevska ligaša koji su mu ponudili ugovor, a on je ipak izabrao svoj matični klub i nalon dvije godne vratio se na Koševo.

U prvoj sezoni je uglavnom nastupao za mladi tim Sarajeva, upisavši tek 10 nastupa za prvi tim. Pravu šansu je od trenera Atanackovića dobio u finišu sezone, kada u posljednjih 6 kola postiže 3 pogotka, čime je pokazao da se na njega itekako može računati. Naredna sezona bila je kao iz snova za Antića. Postigao je 21 gol u svim takmičenjima, a sa Sarajevom je osvojio prvu šampionsku titulu u historiji kluba, te stigao do finala Kupa Maršala Tita. U sezoni 1967/68. nastavio je sa sjajnim partijama. Postigao je 23 gola u svim takmičenjima i bio prvi strijelac tima, a u samom finišu sezone izmakla mu je titula najboljeg strijelca Prve savezne lige.

Za odlične partije u prethodne dvije sezone, nagrađen je pozivom u reprezentaciju Jugoslavije za Kup evropskih nacija u ljeto 1968. Iako nije upisao nijedan nastup, okitio se srebreno medaljom, a debi u državnom dresu imao je u oktobru iste godine, u duelu kvalifikacija za SP protiv Španije.

Za Sarajevo je nastupao do 1972. godine, kada prelazi u francuski Angers, a tri godine kasnije u Stade Caen. Bordo dres, Antić je nosio sedam godina, te ubilježio 188 zvaničnih nastupa i pri tome postigao 67 golova. Računajući i nezvanične nastupe, Antić je dres Sarajeva oblačio u 276 utakmica, dok je protivničke mreže tresao 140 puta.

Nakon završetka igračke karijere posvetio se trenerskom poslu. Prvi angažman bio mu je 1977. godine kao trener pionira Sarajeva. U januaru 1983. godine, postaje trener prvog tima, a već nakon pola godine sa Sarajevom je igrao finale Kupa, u kojem je zagrebački Dinamo slavio sa 3:2. Ipak kruna trenerske karijere stigla je dvije godine kasnije, kada je generacija predvođena Pašićem, Musemićem i Hadžibegićem, ponovila uspjeh Antićeve igračke generacije i osvojila šampionsku titulu. Antić je tako postao prvi u historiji kluba koji je osvojio titulu i kao igrač i kao trener, što će 22 godine kasnije za rukom poći još samo Husrefu Musemiću. Kao trener, vodio je Sarajevo do 1986. godine u ukipno 136 zvaničnih mečeva, te je pri tome upisao 47 pobjeda.

Boško Antić je preminuo 4. decembra 2007. godine u Beogradu.