1980/81 | Prva savezna liga | 6. kolo
21.09.1980.
Bijeli Brijeg | Posjeta: 10.000
Mostar

0:1

Sarajevo

Izvještaj


Šesto kolo Prve lige za sezonu 1980/81. donijelo je duel starih rivala u Mostaru, Veleža i Sarajeva. Oba tima su loše otvorila sezonu, pa je nakon pet odigranih kola Velež zauzimao 11. poziciju, dok je bordo tim bio četiri mjesta ispod. I Velež i Sarajevo su uoči ove utakmice imali međunarodna iskušenja. I dok su Mostarci na svom terenu ugostili atinski AEK u okviru prvog kola Balkanskog kupa, fudbaleri Sarajeva su samo tri dana prije Mostara gostovali u HSV-u u okviru Kupa UEFA.

Dodatni problem za trenere oba tima stvorili su izostanci mnogih bitnih igrača. Tako Miloš Milutinović u ovom meču nije mogao računati na svoj krilni dvojac Okuka-Skočajić, a meč je propustio i standardni half Đurasović. S druge strane, njegov kolega Muzurović je u ovom meču bio lišen usluga Vukičevića, Musemića, Milaka i Kapetanovića.

Zbog velikog broja izostanaka Muzurović je donio pomalo neobičnu odluku da Vukičevićevu poziciju polutke u ovom meču zauzme Faruk Hadžibegić, a upravo to će se ispostaviti kao ključni potez, obzirom da je upravo Hadžibegić bio igrač odluke postigavši jedini pogodak u prvoj minuti drugog poluvremena.