1980/81 | Kup UEFA | 1. kolo
01.10.1980.
Koševo | Posjeta: 45.000
Sarajevo

Sarajevo

3:3

HSV

Izvještaj


Uprkos porazu u prvom meču, odigranom u Njemačkoj, dobra igra fudbalera Sarajeva u prvom meču davala je nadu navijačima da se može ostvariti veliki podvig i eliminisati HSV koji je bio aktuelni viceprvak Njemačke i Evrope. Strateg Sarajeva, Fuad Muzurović, dočekao je ovaj meč oslabljen za usluge trojice fudbalera, Radeljaša, Hadžibegića i Milak, koji su isključeni u prvom meču, pa je bio prinuđen znatno izmijeniti sastav.

Sarajevo je odlično otvorilo susret, te već u prvih 15 minuta stvorilo četiri izgledne šanse, ali mreža golmana Koitke se nije zatresla. A onda je u 23. minuti Koševo proključalo. Zoran Lukić je prošao po lijevoj strani, ušao u šesnaesterac i pogodio za 1:0. Radost na tribinama nije dugo trajala, obzirom da samo tri minute kasnije Horst Hrubesch donosi izjednačenje svom timu.

Izjednačujući gol, na kratko je šokirao fudbalere Sarajeva, koji se međutim brzo vraćaju u igru. Igrao se 36. minut kada je Safet Sušić s lakoćom prošao kroz odbranu gostiju, a potom odigrao povratnu loptu prema Predragu Pašiću koji pogađa za 2:1. Bio je to rezultat s kojim se otišlo na odmor, a Sarajevu je od velikog uspjeha dijelio još samo jedan pogodak u mreži Njemaca.

Otvaranje drugog poluvremena ponovo je pripalo fudbalerima u bijelim dresovima, a nakon dvije propuštene šanse Merdanovića, stigla je kazna. Horst Hrubesch je na asistenciju Felixa Magatha, po drugi put zatresao Janjuševu mrežu. Ni drugo izjednačenje nije pokolebalo fudbalere Sarajeva, a deset minuta prije kraja 45.000 gledalaca na tribinama koševskog stadiona ponovo je bilo u delirijumu. Predrag Pašić je iskoristio još jednu asistenciju Sušića i pogodio za 3:2. I dok se čekao četvrti pogodak u Koitkinoj mreži koji bi donio produžetke, gosti su u 86. minuti izveli brz kontra-napad, kojeg je u svoj treći gol na susretu pretvorio Hrubesch i tako potvrdio plasman svog tima u narednu rundu najmasovnijeg evropskog takmičenja.