1981/82 | Prva savezna liga | 26. kolo
28.03.1982.
Koševo | Posjeta: 8.000
Sarajevo

Sarajevo

1:1

Izvještaj


Sama utakmica je imala prilično neobičan uvod, obzirom da su danima ranije kružile priče po kuloarima o tome kako će Sarajevo prepustiti jedan bod gostima iz Beograda. Iako nije postojao očit razlog zbog čega bi do toga došlo, jer su beogradski "romantičari" bili čak sedam bodova udaljeni od zone ispadanja, te su bodovi zapravo bili mnogo potrebniji domaćem timu, oko 8.000 navijača je na Koševo stiglo sa pretpostavkom da će se "čaršijske" priče i obistiniti. Sumnja u regularnost utakmice, očito je dovela do toga da su i fudbaleri oba tima odigrali prilično slabo, što je dodatno podgrijalo tenzije na tribinama, koje su se ipak donekle smirile u samom finišu prvog poluvremena, kada je bordo tim stigao do vodstva.

Safet Sušić je izveo slobodan udarac sa lijeve strane, gotovo sa samog ruba igrališta, te je preciznim centaršutem pronašao Predraga Pašića koji, iako okružen trojicom čuvara, najviše skače i udarcem glavom matira golmana Marića za 1:0, što je bio rezultat s kojim se otišlo na odmor. Nešto mirnija atmosfera na tribinama je trajala taman toliko koliko i pauza između dva poluvremena, jer samo što su gosti krenuli sa centra u drugom dijelu igre, stigli su do izjednačenja. Goran Zelenović je sa sredine igrališta uposlio Zorana Dmitrića koji vara istrčalog Slobodana Janjuša i pogađa za 1:1.

Izjednačenje gostiju je dovelo do novih zvižduka domaće publike, a situacija je kulminirala u 68. minuti kada je nakon jednog napada Sarajeva, lopta završila u gledalištu. Domaći navijači su uporno odbijali da vrate loptu u teren, te je utakmica nakratko bila prekinuta. Uzalud su bili apeli kapitena i apsolutnog ljubimca domaćih navijača, Safeta Sušića, pa čak i ulazak nekoliko milicionera na tribinu, lopta nije vraćena, a sa tribina je odjekivalo "Lopovi, lopovi...". Susret je nastavljen tek nakon nekoliko minuta prekida, kada je iz klupskih prostorija donesena druga lopta, a preostalih dvadesetak minuta igre proteklo je bez većih uzbuđenja na terenu, pa je meč završen podjelom bodova. Igrači oba tima su u svlačionicu ispraćeni zvižducima i salvom uvreda, a prašina oko ove utakmice se nije slegla još nekoliko dana.

Podjelom bodova na kraju nisu mogli biti zadovoljni ni jedni, ni drugi, obzirom na to da je Beograd propustio možda i posljednju šansu da se uključi u borbu za sami vrh tabele, dok je i za ekipu Sarajeva svaki izgubljeni bod na svom terenu predstavljao korak unazad u borbi za plasman među prva četiri tima na tabeli.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Remi uz buru negodovanja sa tribina

28.03.2024. 12:15