1997/98 | Superkup BiH | Finale
02.08.1997.
Koševo | Posjeta: 2.500
Sarajevo

Sarajevo

2:0

Izvještaj


Nakon što je u prve dvije poslijeratne sezone zenički tim osvajao duplu krunu, 1997. godina donijela je prvo, historijsko, finale Superkupa. Trostruki šampion Bosne i Hercegovine odmjerio je snage sa osvajačem Kupa, Sarajevom. Prvi meč odigran u Zenici završen je trijumfom Čelika rezultatom 3:1, a gol kojeg je postigao Nermin Gogalic ostavio je nadu fudbalerima Mehmeda Janjoša da u revanš susretu mogu doći do novog trofeja.

Sarajevo je meč otvorilo odlično, igrao se šesti minut kada se Hrustanovićeva mreža prvi put zatresla. Amar Ferhatović je odlično prošao po lijevoj strani, a potom preciznim centaršutem pronašao Džemu Smječanina koji postiže efikasan pogodak za vodstvo od 1:0. Uslijedio je period nešto slabije igre oba tima, ali prepun nervoze koja je rezultirala time da je Čelik kraj prvog poluvremena dočekao sa igračem manje, obzirom da je zbog udaranja Smječanina bez lopte iz igre isključen Ljubunčić.

Nastavak igre donio je totalnu ofanzivu Sarajeva koje je željelo iskoristiti brojčanu prednost, a već u prve dvije minute drugog poluvremena Smječanin je propustio čak tri izgledne šanse da savlada Hrustanovića. Kako je vrijeme odmicalo, pritisak Sarajeva je postajao sve veći, a onda je osam minuta prije kraja utakmice Koševo eksplodiralo. Dženan Uščuplić je izveo slobodan udarac i na prvoj stativi pronašao Gogalića koji je loptu samo kratko prebacio do usamljenog Amara Ferhatovića, a ovaj trese mrežu Čelika za 2:0.

Sarajevo je tako zahvaljujući golu postignutom u gostima postalo prvi osvajač Superkupa u historiji bh. fudbala.