1998/99 | Kup UEFA | 1. pretkolo
28.07.1998.
Koševo | Posjeta: 17.000
Sarajevo

Sarajevo

0:0

Izvještaj


Uprkos visokom porazu u prvom meču, tribine stadiona Koševo su bile poprilično popunjene. Više od 20.000 navijača željelo je da svjedoči prvoj evropskoj utakmici bordo tima na Koševu, nakon punih 13 godina.

Sarajevu je za plasman u drugo pretkolo Kupa UEFA bilo potrebno pravo čudo i pobjeda od 3:0, a trener Nermin Hadziahmetovic je od prve minute krenuo ofanzivno s ciljem da pokuša doći do velike pobjede. Sarajevo je tokom prvih 45 minuta bilo tim koji je apsolutno dominirao na terenu. Prvu šansu za Sarajevo propustio je Granov već u desetoj minuti, kada njegov šut iskosa brani golman Mons. Nakon toga su uslijedili pokušaji Senada Begića iz daljine, te Nermina Gogalića, a najbliže golu Sarajevo je bilo u 40. minuti. Emir Granov je poslao dugu loptu prema Gogaliću, koji šutira lijevom nogom sa ivice šesnaesterca, ali lopta odlazi par centimetara od desne stative Monsovog gola.

Prvih desetak minuta nastavka također je pripalo bordo timu, nakon čega je uslijedio pad. Fizički nadmoćniji gosti su nakratko preuzeli inicijativu, te stvorili nekoliko dobrih prilika, ali rezultat se nije mijenjao. U posljednjih 20 minuta susreta krenula je nezaustavljiva pjesma sa sjeverne tribine. Iako je bilo jasno da Sarajevo neće proći dalje, sve tribine koševskog stadiona su bodrile svoje ljubimce. Bila je to prekrasna slika koja je obišla cijeli svijet, a nošeni takvom podrškom fudbaleri Sarajeva su u samom finišu meča stvorili još dvije sjajne šanse, ali je najprije šut Hadžispahića izblokiran na gol liniji, a potom je Jean Louis Nouken iskosa pogodio vanjski dio mreže.

Susret je tako završen bez pobjednika, pa je Germinal zahvaljujući visokoj pobjedi u prvom meču prošao dalje, a prva domaća evropska utakmica ostala je dugo u pamćenju svih navijača Sarajeva, kako zbog borbenosti fudbalera na terenu, tako i zbog sjajnog navijanja tokom svih 90 minuta.