1999/00 | Premijer liga BiH | 30. kolo
20.05.2000.
Koševo | Posjeta: 1.500
Sarajevo

Sarajevo

5:0

Izvještaj


Bordo tim je u posljednjem kolu regularnog dijela Premijer lige BiH, na svom terenu ugostio zvorničku Drinu. Sarajevu je u ovom meču bila potrebna pobjeda kojom bi osiguralo učešće u play-offu za prvaka Bosne i Hercegovine, a gostovanje posljednjeplasirane Drine nije predstavljalo težak zadatak za tim Denijala Pirića.

Sarajevo je već od samog starta krenulo ofanzivno sa željom da što prije stigne do vodstva, te u prvih 20 minuta zaprijetilo preko Ervina Uščuplića, Alena Škore i Muhidina Zukića, ali bez uspjeha. A onda je u 22. minuti bordo tim stigao do vodstva. Alen Avdić je centrirao sa desne strane, a Amar Ferhatović preciznim udarcem glavom sa desetak metara prebacuje golmana Husića i pogađa za 1:0. Samo deset minuta kasnije, Sarajevo je udvostručilo prednost. Ervin Uščuplić je odlično uposlio Avdića koji prima loptu u šesnaestercu, a onda iz okreta pogađa nebranjeni dio Husićeve mreže za 2:0.

Najljepši trenutak na utakmici dogodio se u 40. minuti, kada Almir Turković kreće u solo akciju sa četrdesetak metara udaljenosti od gola gostiju. U slalomu kroz gostujuću odbranu, popularni Zeka je prevario petoricu fudbalera Drine, a nakon što je zaobišao i golmana Husića, plasirao je loptu u praznu mrežu za konačan rezultat prvog poluvremena.

Zadovoljni visokim vodstvom, fudbaleri Sarajeva su već bili u mislima u prvim utakmica play-offa, a trener Pirić je u nastavku pružio priliku za igru oporavljenom Dženanu Uščupliću. Za njega je to bio prvi zvanični meč nakon dvogodišnje pauze i povrede u Visokom, a povratak na zeleni teren obilježio je asistencijom u 54. minuti za Avdića, koji nakon njegovog centaršuta pogađa za 4:0. Konačan rezultat postavio je Turković svojim drugim golom na utakmici, osam minuta prije kraja, nakon što je udarcem sa dvadesetak metara savladao Husića.

Sarajevo je tako stiglo do očekivane pobjede kojom je potvrdilo osvajanje trećeg mjesta na tabeli Premijer lige BiH i plasman u play-off za prvaka.