1953/54 | Prva savezna liga | 15. kolo
20.12.1953.
Koševo | Posjeta: 16.000
Sarajevo

Sarajevo

2:1

Izvještaj


Zbog plasmana Jugoslavije na SP 1954 u Švajcarskoj, FSJ je donio odluku da se prva dva kola drugog dijela prvenstva odigraju u decembru, te je svoj posljednji takmičarski susret u 1953. godini Sarajevo odigralo protiv lidera na tabeli i jesenjeg prvaka, beogradskog Partizana.

Gosti iz Beograda su bolje otvorili susret, te golom Zebeca u 19. minuti stigli do vodstva, nakon čega se njihova igra u potpunosti raspala. Sarajevo je do kraja prvog dijela igre preuzelo inicijativu, kreiralo nekoliko uigranih akcija, ali nije uspjelo pronaći put do Stojanovićeve mreže, pa se na odmor otišlo sa prednošću gostiju od jednog gola razlike.

A onda je u nastavku utakmice zablistao najbolji fudbaler domaćeg tima, Franjo Lovrić. Popularni Franco je za samo pet minuta igre, od 61. do 65. minute dva puta zatresao mrežu gostiju i tako kreirao potpuni preokret za trijumf Sarajeva. Ovom pobjedom se Sarajevo probilo do desete pozicije na tabeli, dok su poraz Beograđana iskoristili Hajduk i Dinamo koji su tako na odmor otišli sa dvije vodeće pozicije na tabeli.