1953/54 | Prva savezna liga | 16. kolo
13.02.1954. | 15:00
Avala | Posjeta: 6.000
Beograd

2:1

Sarajevo

Izvještaj


Zbog učešća reprezentacije Jugoslavije na SP 1954. godine, FSJ je donio odluku da pomjeri početak proljetnog dijela sezone pa je prvo proljetno kolo zakazano za nedjelju 14. februar. Obzirom da je Sarajevo gostovalo Radničkom, koji je svoje utakmice igrao na beogradskom stadionu Avala, kojeg je u tom kolu koristio i Partizan, utakmica između Radničkog i Sarajeva je odigrana dan ranije.

Domaći tim je bolje otvorio meč i golom Ognjanovića već nakon 18 minuta igre stigao do vodstva. Prethodno je Petaković šutirao iskosa sa desetak metara, njegov udarac je zaustavio golman Sarajeva, Ančić, ali samo nakratko, što je najbolje iskoristio Ljubomir Ognjanović koji je sa svega nekoliko metara pogodio prazan gol. Nije se dugo čekalo na odgovor gostujućeg tima, jer je samo sedam minuta kasnije, kapiten Sarajeva, Franjo Lovrić pogodio za izjednačenje. On je odično ispratio jedan centaršut sa desne strane, te snažnim udarcem glavom matirao golmana Petrovića za 1:1. Finiš prvog poluvremena donio je početak grube igre sa obje strane, a nakon što je veoma slabi sudija Mikulan propustio isključiti iz igre domaćeg igrača Petrovića, koji je nogom u lice udario golmana Sarajeva Ančića, u 43. minuti je za dosta blaži prekršaj poslao u svlačionicu Mladena Stipića.

Uprkos činjenici da je imalo igrača manje, Sarajevo je i u nastavku igralo prilično hrabro i otvoreno, ali je domaći tim iz prve prave prilike stigao do novog vodstva. Bilo je to u 62. minuti, kada se Petaković probio između dvojice igrača Sarajeva i plasirao loptu u nebranjeni ugao Ančićevog gola za 2:1. Dvije minute kasnije, Sarajevo je propustilo najbolju priliku za izjednačenje. Franjo Lovrić je izbio sam pred gol Radničkog, ali je prilično slabo šutirao, pa je Petrović uspio sačuvati svoju mrežu.

Sve nade Sarajeva da u Beogradu može stići do povoljnog rezultata, pale su u vodu u 72. minuti, kada je iz igre isključen Ibrahim Biogradlić, zbog namjernog faula, da bi pet minuta prije kraja utakmice, sudija Mikulan isključio još dvojicu igrača, Josifovića i Đuru Lovrića, zbog međusobnog koškanja.