2000/01 | Premijer liga BiH | 22. kolo
24.02.2001.
Koševo | Posjeta: 4.500
Sarajevo

Sarajevo

2:0

Izvještaj


Bordo tim je drugu polusezonu otvorio domaćom utakmicom protiv Orašja. Iako se na koševskim tribinama očekivala znatno veća posjeta, loši vremenski uslovi su pokvarili spektakl. Jaka snježna mećava koja je počela padati uoči same utakmice, te nije prestala sve do početka drugog poluvremena, znatno je otežala posao fudbalerima oba tima, ali i smanjila posjetu, pa je proljetnu premijeru na Koševu posmatralo tek nešto manje od 5.000 gledalaca.

Domaći tim je znatno bolje otvorio utakmicu, te je od prve minute bilo jasno da Pirićeve izabranike u ovom meču interesuje samo pobjeda. Prvu priliku Sarajevo je imalo u 9. minuti utakmice, kada je Šašivarević proigrao na lijevoj strani Šaranovića. Uslijedio je njegov prodor po lijevom krilu, a potom i centaršut na kojeg je za djelić sekunde zakasnio mladi Albin Pelak. Tri minute kasnije, Sarajevo je bilo još bliže pogotku. Golman gostiju Kobaš je izboksovao jedan centaršut Šašivarevića iz slobodnog udarca, ali pravo na lijevu nogu Adnana Osmanhodžića koji snažno šutira sa dvadesetak metara i pogađa stativu. Novu dobru priliku Sarajevo je imalo i u 28. minuti, kada nakon kornera Amara Ferhatovića, glavom šutira Pelak, ali lopta odlazi pored gola.

Konačno, u 32. minuti, bordo tim je uspio krunisati svoju terensku inicijativu, a glavni akteri vodećeg gola bile su dvije proljetne akvizicije bordo tima, Mešanović i Repuh. Prvi je uputio precizan centaršut sa desne strane, a drugi je preciznim udarcem glavom matirao Kobaša za veliko slavlje promrzlih navijača. To je ujedno bio i konačan rezultat prvog poluvremena.

Tokom pauze između dva poluvremena, snijeg je napokon prestao padati, pa se očekivalo da će drugih 45 minuta donijeti bolju igru oba tima, a prvo uzbuđenje je stiglo već u drugoj minuti nastavka. Ferhatović je uposlio Mešanovića koji bježi svojim čuvarima, a potom na drugoj stativi pronalazi usamljenog Šaranovića. Brzonogi napadač Sarajeva je odlično ispratio Mešanovićev pas i iskosa sa pet metara savladao Kobaša za 2:0.

Tek nakon drugog primljenog gola probudili su se i gosti, a upravo tada stižu i do jedine prave prilike na utakmici. Igrala se 51. minuta, kada je Luka Brašnić pobjegao odbrani Sarajeva, te izašao sam pred golmana Pintola koji uspijeva zaustaviti njegov pokušaj. Šest minuta kasnije Sarajevo je moglo povećati prednost, ali je u razmaku od samo par sekundi gostujuća odbrana dva puta izblokirala pokušaje Amara Ferhatovića sa ivice šesnaesterca.

Posljednjih pola sata meča nije ponudilo mnogo toga. Osim Šašivarevićevog pokušaja iz slobodnog udarca u 60. minuti, vrijedi istaći tek još po jednu polupriliku na obje strane, kada su u samom finišu utakmice udarce Galovića sa jedne, odnosno Berberovića sa druge strane, golmani zaustavili bez većih problema.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Mešanović debitovao asistencijama

24.02.2023. 12:46