2016/17 | BHT Premijer liga BiH | 1. kolo
23.07.2016.
Grbavica | Posjeta: 12.000
Sarajevo

1:1

Sarajevo

Izvještaj


Prvo kolo nove sezone donijelo je veliki gradski derbi. Noćni termin i lijepo vrijeme privukli su na tribine stadiona Grbavice preko 12.000 navijača oba tima. Oba gradska rivala ušla su u ovaj meč sa mnogo debitanata na terenu, pa je bilo teško predvidjeti šta se može očekivati od same utakmice.

Prvo poluvrijeme ponudilo je dosta slab fudbal sa obje strane, a jedini trenutak vrijedan pomena dogodio se u 30. minuti kada je lijevi bek Željezničara, Senad Husić, prekršajem zaustavio kapitena bordo tima, Harisa Duljevića i tako zaradio isključenje.

Za razliku od prvih 45 minuta, nastavak igre je donio i prve konkretne prilike, ali i pogotke. Iako sa igračem manje, domaći tim u 53. minuti prvi dolazi u vodstvo kada Ivan Lendrić koristi asistenciju Steve Nikolića i volej udarcem matira Pavlovića za 1:0. Bio je to prvi i jedini udarac u okvir gola za fudbalere Željezničara u ovom meču. Slavlje domaćih navijača nije dugo trajala, jer je Sarajevu bilo potrebno samo šest minuta da dođe do izjednačenja. Akciju bordo tima je započeo Edin Rustemović, nastavio Almir Bekić, a u pogodak pretvorio debitant Mersudin Ahmetović za veliko slavlje "Hordi zla".

Slavlje navijača je pratio i 15-minutni prekid zbog nereda, tokom kojeg je banjalučki sudija Ognjen Valjić povukao igrače sa terena. Nakon što je meč nastavljen, na terenu je postojao samo jedan tim, Sarajevo, sa Leonom Benkom u glavnoj ulozi. Najbolji strijelac Premijer lige iz prethodne sezone, koji je u ovom meču bio rezervista, prijetio je golu Fejzića u nekoliko navrata, a najbliži pogotku bio je u 66. minuti kada njegov snažan udarac sa 25 metara, golman Željezničara Fejzić uz pomoć prečke skreće u korner. Do kraja meča rezultat se nije mijenjao, te je 128. duel sarajevskih rivala završen bez pobjednika.