1957/58 | Zonska liga | 14. kolo
25.03.1958.
Koševo | Posjeta: 4.000
Sarajevo

Sarajevo

5:0

Izvještaj


Nakon tromjesečne pauze, utakmicama 14. kola nastavljeno je takmičenje u A grupi druge Zonske lige. Sarajevo je u prvom proljetnom kolu dočekalo ekipu Borca iz Čapljine, te je željelo nastaviti sa dominacijom ostvarenom u prvom dijelu sezone. Tim sa Koševa je u prvih 13 kola ostvario učinak od 12 pobjeda i jednog remija, te je praktično još u jesenjem dijelu riješio pitanje prvaka grupe.

Ipak, uprkos ogromnoj prednosti, ali i teškom terenu, fudbaleri Sarajeva su odigrali maksimalno ozbiljnu utakmicu i stigli do vrijedne pobjede. Meč sa Borcem bio je ujedno i zvanični debi na klupi novog trenera Sarajeva, mađarskog stručnjaka Laszla Fenyvesija koji je mogao biti zadovoljan igrom koju su pružili njegovi izabranici.

Sarajevo je već u trećoj minuti došlo do vodstva kada Miladin Radičević koristi grešku gostujuće odbrane i pogađa za 1:0. Uprkos napadima domaćeg tima, rezultat se nije mijenjao sve do 40. minute kada Asim Ferhatović koristi jedan sjajan centaršut sa desne strane i glavom trese mrežu Kudre za 2:0, što je bio rezultat s kojim se otišlo na odmor.

Samo dvanaest minuta igre u nastavku bilo je dovoljno domaćim igračima da riješe sve dileme oko pobjednika. Tako je najprije u 52. minuti Salih Šehović povisio na 3:0, da bi samo pet minuta kasnije Dobrivoje Živkov pogodio za 4:0. Nakon četvrtog gola Sarajlija, atmosfera na terenu je bez ikakve potrebe dostigla usijanje, pa je banjalučki sudija Kragul bio primoran da situaciju smiruje isključenjima. Glavni arbitar je tako put u svlačionicu pokazao Markuševiću iz Sarajeva, te Simiću i Reparu iz Borca. Brojčanu prednost Sarajevo je do kraja pretvorilo u još jedan pogodak, kada se u listu strijelaca po drugi put upisao Dobrivoje Živkov. Bio je to ujedno i najljepši od svih postignutih golova tog dana.