1957/58 | Kvalifikacije za Prvu ligu | 1. kolo
08.06.1958.
Plinara | Posjeta: 12.000
Split

0:0

Sarajevo

Izvještaj


Nakon osvajanja II grupe Zonske lige, ekipa Sarajeva se plasirala na završni turnir sa pobjednicima preostale dvije grupe, Splitom i zrenjaninskim Proleterom. O putniku u Prvu saveznu ligu, trebale su odlučiti četiri međusobne utakmice ova tri tima, a prva od njih bila ja na rasporedu u Splitu, gdje je Sarajevo gostovalo istoimenom protivniku.

Sarajevo je otputovalo u Split sa željom da ostane neporaženo, a na stadionu kod Plinare dočekala ih je prava južnoamerička atmosfera. Ispunjene tribine do posljednjeg mjesta i podrška domaćih navijača, na čijim su krilima splitski crveni krenuli ofanzivno u ovu utakmicu. U prvih 15 minuta, Splićani su bili konstantno u napadu, ali je odbrana Sarajeva na čelu sa Švrakom, Novom i Markuševićem, uspjela da odoli početom pritisku domaćina. Nakon toga budi se i Sarajevo i stvara prvu priliku. Igrao se 18. minut kada je Franco Lovrić uposlio Asima Ferhatovića, koji je krenuo sam prema golu Splita, ali je njegove namjere osujetio golman Mrduljaš i pravovremenim istrčavanjem otklonio opasnost od svog gola.

Ubrzo poslije te šanse, Sarajevo je preuzelo kontrolu nad utakmicom, te do odlaska na odmor bilo bolji tim. Šehović je dva puta bio u dobroj prilici, ali je Mrduljaš bio siguran, a najbolju priliku propustio je Ferhatović u 35. minuti kada je nanizao nekoliko igrača Splita, a onda umjesto udarca na gol, pokušao da predribla i Mrduljaša, ali mu se domaći golman bacio u noge i požrtvovanom reakcijom sačuvao svoju mrežu.

Prvu priliku u nastavku ponovo je imalo Sarajevo, već u prvoj minuti drugog poluvremena, kada Mrduljaš zaustavlja snažan udarac Ferhatovića, da bi potom zaprijetili i domaćini iz kontra napada, preko mladog Kraljevića, ali bez promjene rezultata. Posljednjih pola sata igre ponovo je pripalo fudbalerima Splita, koji su imali nekoliko dobrih prilika, ali je Prvulović bio siguran. S druge strane, Sarajevo se u finišu utakmice orijentisalo na odbranu svog gola, prijeteći uglavnom iz kontri, a najbolju priliku propustio je Šehović u 75. minuti, kada je nakon akcije Lovrića i Ferhatovića šutirao sa desetak metara, ali njegov udarac na gol liniji prsima zaustavlja centarhalf domaćih, Alfirević.

Susret na stadionu kraj Plinare tako je završen bez golova, što je bio rezultat kojim su mnogo zadovljniji bili fudbaleri Sarajeva pred kojima su sada bila dva vezana domaća susreta sa Proleterom i Splitom i prilika da se dodatno približe povratku u Prvu ligu.