1947/48 | Prva savezna liga | 11. kolo
21.03.1948.
Šesti april | Posjeta: 10.000
Sarajevo

Sarajevo

2:1

Izvještaj


Drugo kolo proljetnog dijela Prve lige donijelo je gostovanje Crvene zvezde u Sarajevu. Naš tim je ovaj meč dočekao u dosta teškoj situaciji. Sarajevo se nakon deset odigranih kola nalazilo na posljednjem, desetom mjestu na tabeli, te je bilo izvjesno da bi eventualni poraz dodatno otežao posao treneru Slavku Zagorcu da ostvari željeni cilj, opstanak u Prvoj saveznoj ligi.

Crvena zvezda, koja je u prvih deset kola doživjela samo jedan poraz, na marindvorski stadion je stigla sa željom da osvoji oba boda i zadrži priključak za vodećim dvojcem, Dinamom i Hajdukom, u borbi za šampionsku titulu. Atmosfera u glavnom gradu BiH je bila na vrhuncu, pola sata prije početka utakmice stadion Šesti april je bio ispunjen do posljednjeg mjesta, a oko 10.000 navijača je od samog starta meča pružalo veliku podršku igračima u bijelim dresovima.

Zvezda je bolje otvorila meč i nakon dvadeset minuta igre prva stigla u vodstvo. Tomašević je centrirao sa desne strane i pronašao Šećerova koji udarcem glavom pogađa lijevi ugao mreže Golca i to je 0:1. Dvadesetak minuta je trebalo igračima Sarajeva da se oporave od šoka, a onda dvije minute prije odlaska na odmor, naš tim dolazi do izjednačenja. Mile Novaković je presjekao pas Drenovca za svog golmana, te se našao oči u oči sa Ljubomirom Lovrićem. Lijepom varkom, zaobišao je golmana Zvezde i šutirao, ali se u posljednji čas ispriječio lijevi bek gostiju Petrović koji kratko odbija loptu. Međutim, na nju ponovo natrčava Novaković i ovaj put nepogriješivo trese mrežu gostiju za 1:1 i veliko slavlje na tribinama.

Nastavak susreta donio je apsolutnu dominaciju igrača Sarajeva koja je krunisana pogotkom u 60. minuti. Vlatko Konjevod je uposlio kapitena Franju Lovrića koji se nakon sjajnog driblinga oslobodio svog čuvara, a potom preciznim udarcem, uz pomoć stative, savladao svog prezimenjaka na golu Zvezde za 2:1. Sarajevo je do kraja držalo sve konce igre u svojim rukama, a gosti su uglavnom bili bezopasni. Sarajevo je posljednjih deset minuta igralo s igračem manje jer je zbog grube igre isključen Đuka Lovrić, a tek sa igračem više, gosti su uspjeli preko Rajka Mitića dva puta ugroziti gol Sarajeva, ali je Zlatko Golac oba puta bio na visini zadatka.

Sarajevo je tako zadržalo prednost, te stiglo do druge prvenstvene pobjede s kojom se našlo na osmom mjestu i napokon u sigurnoj zoni.