1959/60 | Prva savezna liga | 4. kolo
20.09.1959.
Koševo | Posjeta: 15.000
Sarajevo

Sarajevo

1:0

Izvještaj


Sarajevo je u sklopu četvrtog kola Prve savezne lige za sezonu 1959/60. na svom terenu ugostilo tim Vojvodine. I dok je tim Miroslava Brozovića u ovom meču tražio prvu pobjedu u sezoni, gosti iz Novog Sada su bili pravi hit prvenstva. Vojvodina je u prva tri kola ubilježila isto toliko pobjeda, te je uz maksimalnih šest bodova i gol-razliku 9:0 čvrsto držala lidersku poziciju na tabeli.

Oko 15.000 gledalaca na koševskim tribinama svjedočilo je još jednoj sjajnoj partiji Asima Ferhatovića koji je bio neuhvatljiv za odbranu gostiju i na čijim je krilima Sarajevo upisalo prvi trijumf u sezoni. Meč je odlučen već u 5. minuti, kada je Ferhatović u sjajnom solo prodoru nanizao nekoliko gostujućih fudbalera, a potom sa same korner linije povratnom loptom pronašao usamljenog Dobrivoja Živkova kojem nije bilo teško da sa tri metra savlada golmana Vereša za 1:0.

Nakon vodećeg gola tima sa Koševa, gosti su samo nakratko preuzeli inicijativu, a najbolju priliku za izjednačenje propustio je Veselinović u 23. minuti, čiji snažan udarac zaustavlja golman Drago Ančić. Posljednji minut prvog poluvremena donio je još jednu egzibiciju Ferhatovića koji je ponovo sjajnim driblinzima prevario odbranu gostiju, ali je nepreciznim udarcem propustio priliku da matira Vereša, kada se našao oči u oči sa njim.

Nastavak igre nije donio previše uzbuđenja. Sarajevo je kontrolisalo igru, dok su fudbaleri Vojvodine tek u posljednjih deset minuta pokušali ozbiljnije ugroziti Ančićev gol, ali je odbrana Sarajeva, na čelu sa kapitenom Švrakom bila na zadatku i sačuvala svoju mrežu.