2022/23 | m:tel Premijer liga BiH | 23. kolo
20.03.2023.
MGM Farm Arena | Posjeta: 500
Doboj-Kakanj

Sarajevo

3:1

Izvještaj


Ekipa Sarajeva je na stadionu u Doboju kod Kaknja, napokon uspjela upisati prvu domaću pobjedu ovog proljeća, savladavši Posušje rezultatom 3:1.

Prvo poluvrijeme današnje utakmice nije ponudilo pretjerano kvalitetan fudbal. Sarajevo je dominiralo, imalo znatno veći posjed lopte, ali nije uspijevalo ozbiljnije ugroziti gol gostiju. Prvu priliku na utakmici imali su fudbaleri Posušja, već u drugoj minuti, kada je nakon centaršuta Maglice, Jović šutirao veoma slabo. Sarajevo je uzvratilo u narednoj minuti. Ponajbolji pojedinac današnje utakmice, u redovima Sarajeva, Gruzijac Giorgi Guliashvili je šutirao sa 25 metara, golman gostiju Kukić kratko odbio loptu, ali na nju ne stiže Francis Kyeremeh. Dvije minute kasnije, pokušao je Ilija Martinović udarcem glavom, nakon kornera kojeg je izveo Dal Varešanović, ali njegov pokušaj odlazi preko gola.

Još jednu dobru priliku Sarajevo je imalo u 19. minuti, kada nakon centaršuta Nemanje Tomaševića, glavom šutira Mario Vrančić, ali je i on bio neprecizan. Samo minutu kasnije, Vrančić je bio u još boljoj poziciji. Uposlio ga je Guliashvili, ostao je sam na nekih šest-sedam metara od gola Posušaka, ali je njegov udarac u posljednji čas izblokirao Pavlović. U 24. minuti pokušao je i Ivan Borna Jelić Balta, nakon duplog pasa sa Guliashvilijem, udarcem iskosa sa desetak metara, ali lopta odlazi pored gola.

Do kraja prvog poluvremena nije bilo većih uzbuđenja, a dlanove navijača zagrijao je Kyeremeh u 37. minuti, kada je nakon centaršuta Vrančića zatresao Kukićevu mrežu, ali je njegovo slavlje pokvario sudija, koji je, ipak opravdano, poništio pogodak zbog ofsajd pozicije u kojoj se našao internacionalac iz Gane.

Prvih desetak minuta drugog dijela nije ponudilo previše uzbuđenja, a onda je Sarajevo ubacilo u brzinu više. Nagovještaj boljeg perioda igre uslijedio je u 53. minuti, kada Hamza Čataković iz slobodnog udarca sa 25 metara pogađa stativu gola gostiju. U nastavku akcije, jedan igrač Posušja je igrao rukom, pa je gotovo na istom mjestu dosuđen novi slobodni udarac za Sarajevo. Ponovo je šutirao Čataković, a njegov udarac ovog puta uz dosta muke uspijeva zaustaviti golman Kukić.

Najbolju priliku za Sarajevo imao je Guliashvili u 58. minuti, koji je nakon proigravanja od strane Čatakovića izašao sam pred Kukića, ali golman gostiju zaustavlja njegov udarac. U narednoj minuti, Kyeremeh centaršutem pronalazi Čatakovića čiji udarac glavom sa pet metara ponovo zaustavlja Kukić, odbivši loptu nazad u polje. Na odbijenu loptu je krenuo Guliashvili, ali ga tom prilikom obara Bešlić, pa sudija Marić pokazuje na bijelu tačku. Siguran sa penala bio je Čataković, koji svojim šestim golom u sezoni dovodi Sarajevo u vodstvo od 1:0.

Pet minuta kasnije, prednost bordo tima je bila udvostručena. Mario Vrančić je izveo slobodni udarac sa lijeve strane i preciznim centaršutem pronašao Martinovića koji glavom sa deset metara postiže svoj prvijenac u bordo dresu. Sve dileme oko pobjednika otklonjene su sedam minuta prije kraja. Treći gol za Sarajevo kreirala su dvojica rezervista, Daniel Avramovski i Almedin Ziljkić, koji su u igru ušli samo par minuta ranije. Avramovski je ukrao jednu loptu gostima, a potom uposlio Ziljkića, koji preciznim udarcem sa vrha šesnaesterca pogađa donji desni ugao Kukićevog gola za 3:0.

U prvoj minuti sudijske nadoknade, Posušje je uspjelo postići utješni pogodak, a strijelac je bio Luka Marković. Već u narednom napadu, Sarajevo je imalo još jednu dobru priliku, preko Ziljkića koji je sa vrha šesnaesterca lobovao Kukića, ali njegov pokušaj zaustavlja prečka.

POVEZANI ČLANCI

Ubjedljiva pobjeda protiv Posušja

20.03.2023. 15:18