2022/23 | m:tel Premijer liga BiH | 31. kolo
12.05.2023.
Asim Ferhatović Hase | Posjeta: 13.000
Sarajevo

Sarajevo

2:2

Izvještaj


Derbi susret 31. kola m:tel Premijer lige BiH donio je reprizu prvog ovosezonskog susreta gradskih rivala, Sarajeva i Željezničara, barem kada je konačni rezultat i kretanje rezultata u pitanju. Baš kao i u sedmom kolu, kada su se ova dva tima susrela na Grbavici, Sarajevo je do finiša utakmice imalo dva gola prednosti, da bi potom Željezničar pogotkom u 95. minuti stigao do izjednačenja i jednog boda, te tako utrku za plasman u evropska takmičenja učinio dodatno neizvjesnijom.

Prvih pola sata današnjeg derbija, nije ponudio pretjerano kvalitetan fudbal. Sarajevo je imalo blagu terensku inicijativu, ali osim par situacija nakon prekida sa obje strane, nisu viđena veća uzbuđenja. Jedina situacija vrijedna pomena u prvom poluvremenu bila je ona iz 35. minute, kada je bordo tim stigao do vodstva. Renan Oliveira je oduzeo jednu loptu Amoahu na sredini terena, a lopta potom dolazi do Almedina Ziljkića koji je dugo vukao loptu, a potom uočio sjajno kretanje Oliveire i uposlio ga loptom u prostor. Brazilski napadač je odlično reagovao i prebacio loptu preko istrčalog Muftića, do usamljenog Dala Varešanovića kojem je preostao lakši dio posla da ubaci loptu u praznu mrežu i dovede Sarajevo u vodstvo od 1:0.

Za razliku od prvog poluvremena, nastavak utakmice je ponudio mnogo više uzbuđenja. Prvu priliku imao je ponovo Varešanović, u 54. minuti, kada koristi zbunjenost odbrane gostiju, nakon jednog centaršuta Muse Muhammeda, ali njegov udarac pogađa vanjski dio mreže Muftićevog gola. Tri minuta kasnije pokušao je i Oliveira, udarcem iz okreta sa 20 metara, ali Muftić je siguran. Željezničar je sve do 73. minute bio bez udarca u gol, tačnije do situacije kada Santos koristi zbunjenost Muhammeda, ali slabo šutira, pa Belmin Dizdarević brani bez problema.

Dvije minute kasnije, Sarajevo uspijeva doći i do drugog gola i kako se tada činilo, sigurne pobjede. Nakon akcije sa Muhammedom na desnoj strani, Francis Kyeremeh je uputio precizan centaršut na peterac gostiju, gdje se najbolje snalazi Oliveira koji novim udarcem glavom pogađa za 2:0. Od tog trenutka, ekipa Sarajeva prestaje igrati, što koriste gosti sa Grbavice, koji već u 79. minuti dolaze do gola. Nakon centaršuta Semira Štilića iz slobodnog udarca, Dizdarević kratko odbija loptu, a na nju natrčava Irfan Jašarević i pogađa za 2:1.

Imao je Željezničar poslije toga još nekoliko solidnih prilika, preko Krpića i Drine, a kada se očekivao posljednji sudijski zvižduk, u šestoj minuti nadoknade, Sulejman Krpić koristi centaršut Beganovića sa desne strane i postavlja konačnih 2:2.

POVEZANI ČLANCI

Sarajevo ponovo prokockalo pobjedu u gradskom derbiju

12.05.2023. 23:00