2023/24 | Premijer liga BiH | 5. kolo
28.08.2023. | 21:00
Asim Ferhatović Hase | Posjeta: 8.450
Sarajevo

Sarajevo

1:0

Izvještaj


Peto kolo Premijer lige BiH zaključeno je derbi susretom između Sarajeva i Veleža. Uprkos nefudbalskom terminu odigravanja meča, derbi starih rivala je privukao 8.500 gledalaca na koševske tribine, a zadovoljniji su na kraju navijači Sarajeva koje je u ovom meču stiglo do treće uzastopne pobjede u prvenstvu.

Sarajevo je odlično otvorilo utakmicu, te je nakon samo tri minute igre prvi put zaprijetilo golu gostiju. Nakon centaršuta Amara Beganovića, najviši u skoku je bio Renan Oliveira, ali njegov udarac odlazi preko gola. Bordo tim je tokom većeg dijela prvog poluvremena diktirao tempo igre, ali ipak nije uspio ozbiljnije ugroziti gol Veleža. S druge strane Mostarci su tek u finišu prvog dijela igre uspjeli doći do svoje igre, a najopasniji po gol Sarajeva bio je Mlinarić, koji je u dva navrata, udarcima sa distance uzdrmao prečku Šahinovićevog gola. Gosti su najbliže golu bili u 40. minuti, kada je nakon jednog kornera, Beganović zaustavio loptu na gol-liniji. Gosti su protestvovali, smatrajući da je Beganovića lopta pogodila u ruku, ali je sudija Petrović pokazao da se igra nastavi, pa se na odmor otišlo bez golova.

Trenutak odluke stigao je u 50. minuti, kada Almedin Ziljkić krade jednu loptu gostujućoj odbrani, a potom sjajno upošljava Oliveiru. Brazilski napadač je po ko zna koji put pokazao manire rasnog golgetera, te je rutinski savladao Hadžikića za veliko slavlje na tribinama. Nakon vodećeg gola, igra Sarajeva se poprilično raspala, što su gosti iskoristili, preuzevši terensku inicijativu. Lopta je uglavnom bila na polovini koja pripada Sarajevu, ali je odbrana bordo tima uspjela otkloniti sve opasnosti od svog gola, te je Sarajevo stiglo do treće pobjede u sezoni, za ostanak na drugom mjestu na tabeli.

POVEZANI ČLANCI

Trijumf u derbiju Bosne i Hercegovine

29.08.2023. 00:17