2023/24 | WWin liga BiH | 23. kolo
16.03.2024.
Asim Ferhatović Hase | Posjeta: 4.300
Sarajevo

Sarajevo

4:0

Izvještaj


Tri mjeseca i sedam dana je prošlo od posljednje pobjede FK Sarajevo u jednoj zvaničnoj utakmici. Bilo je to u 17. prvenstvenom kolu, kada je bordo tim na Koševu savladao GOŠK, a sudbina je htjela da upravo protiv tima iz Gabele, ekipa Simona Rožmana prekine crni niz od osam utakmica bez pobjede u svim takmičenjima i dođe do nova tri boda.

Nakon skandala kojeg je tri dana ranije u revanš susretu četvrtfinala Kupa priredio čitlučki sudija Mateo Musa, u fudbalerima Sarajeva je očito proradio inat, te je skinuto breme loše serije rezultata. Sva dešavanja u protekloj sedmici, očito su utjecala i na navijače bordo tima, kojih se uprkos kiši koja je neprestano padala prije i za vrijeme utakmice, na tribinama koševskog stadiona skupilo preko 4 hiljade i koji su konačno mogli uživati u jednoj dobroj partiji svojih ljubimaca.

Pritisak zbog serije loših rezultata se itekako mogao primijetiti u nogama fudbalera Sarajeva, koji su u prvih pola sata kontrolisali igru, ali nisu uspijevali ozbiljnije ugroziti gol gostiju. Najbolju priliku za bordo tim imao je mladi Muhamed Buljubašić sredinom prvog poluvremena, kada je njegov udarac sa dvadeset metara završio na prečki gola gostiju. Konačno, u 35. minuti, pao je teret sa leđa fudbalera u bordo dresovima. Amar Beganović je izveo aut sa desne strane, uposlio Ajdina Hasića, koji se lijepo oslobodio svojih čuvara, a potom snažnim udarcem iskosa sa dvadesetak metara matirao Bobića za 1:0. Samo par minuta kasnije viđena je jedna zanimljiva situacija, kada je zenički sudija Topalović najprije dosudio jedanaesterac u korist Sarajeva, a potom nakon bure protesta gostujućih fudbalera promijenio odluku i pokazao na korner. Upravo iz tog kornera stigla je i nova dobra prilika, ovog puta za Edina Julardžiju, čiji je udarac sa pet metara zaustavio golman Bobić. Dvije minute prije kraja, najljepša akcija Sarajeva u prvom dijelu igre urodila je novim golom. Marin Aničić je izbacio Hasića na lijevoj strani, čiji centaršut pronalazi Hamzu Čatakovića. Centarfor bordo tima je najprije primio loptu, a potom ne toliko snažnim, koliko preciznim udarcem pogodio mrežu Gabeljana za konačan rezultat prvog dijela igre.

Uvodne minute drugog poluvremena pripale su gostima, koji su svoju prvu priliku imali preko Hasukića, da bi sredinom drugog poluvremena uslijedila i najbolja šansa za GOŠK u večerašnjem meču. Musulin je pokušao iskoristiti činjenicu da je Lovre Rogić napustio svoj gol, te je udarcem sa dvadeset metara gađao praznu mrežu Sarajeva, ali se u posljednjem trenutku pojavio rezervista Francis Kyeremeh, koji je uz pomoć prečke spasio siguran gol.

Prvu priliku u nastavku igre, Sarajevo je imalo u 73. minuti, kada nakon jednog ubacivanja sa desne strane, glavom šutira Aničić, ali loptu sa gol linije izbacuje jedan gostujući fudbaler. Već u narednoj minuti, Sarajevo je stiglo do trećeg gola. Nakon akcije Čatakovića i Kyermeha, ovaj drugi je snažno šutirao sa vrha kaznenog prostora- Njegov šut je samo kratko zaustavio Bobić, a lopta se odbila do Beganovića kojem nije bilo teško da pogodi prazan gol gostiju za 3:0. Isti igrač je u prvoj minuti sudijske nadoknade uspio po drugi put da se upiše u listu strijelaca, nakon što ga je prethodno lijepo uposlio Kyeremeh, što je ujedno bio i konačan rezultat ovog susreta.

POVEZANI ČLANCI

Ubjedljiva pobjeda za prekid crnog niza

17.03.2024. 00:48