1965/66 | Prva savezna liga | 19. kolo
27.03.1966.
Koševo | Posjeta: 10.000
Sarajevo

Sarajevo

0:0

Izvještaj


Četrnaesti prvenstveni duel sarajevski rivali su dočekali u potpuno različitoj atmosferi. Bordo tim je bio na visokoj trećoj poziciji na tabeli, dok se Željezničar nalazio na pretposljednjem mjestu, pa je uloga favorita u ovom duelu s pravom pripala timu sa Koševa.

Snijeg koji je samo dan ranije pao u glavnom gradu BiH, utjecao je na izuzetno slabu posjetu, pa se na tribinama okupilo tek oko 10.000 navijača oba tima. Dodatni problem predstavljao je blatnjav i mokar teren koji nije obećavao kvalitetnu fudbalsku predstavu.

Sarajevo je već od samog starta utakmice preuzelo inicijativu, a tokom većeg dijela utakmice u glavnim ulogama bila su dva reprezentativca Jugoslavije, Džemaludin Mušović sa jedne, odnosno Vasilije Radović sa druge strane. Njihov prvi duel zabilježen je već u trećoj minuti. Mušović je iskoristio asistenciju Fahrudina Prljače i uspio prevariti Radovića, a kada su loptu svi vidjeli u golu, sa same gol-linije je izbija bek gostiju Tojagić. Mušović je prijetio i u 17. minuti, topovskim udarcem iskosa, ali je Radović bio siguran.

Gosti s Grbavice jedinu priliku imali su u 38. minuti, kada Đuro Smajlović šutira glavom s desetak metara, ali ravno u Muftića. Tri minute prije odlaska na odmor, dvije nove šanse za Mušovića, ali i dvije nove odbrane Radovića. Prvo je njegov udarac iskosa, Radović odbio u polje, da bi desetak sekundi kasnije, u nastavku akcije, lopta ponovo došla do Mušovića koji topovski šutira, ali je Radović još jednom bio uspješniji i loptu skrenuo u korner.

Nastavak utakmice ponudio je veoma slab fudbal. Blatnjav teren onemogućavao je fudbalere Sarajeva da pokažu nešto više, dok su se plavi s Grbavice opredijelili na čuvanje svog gola, pa je meč završen početnim rezultatom, 0:0.

Sarajevo je tako propustilo priliku da se eventualnom pobjedom vrati na drugu poziciju na tabeli, dok je s druge strane Željezničar stigao do vrijednog boda kojim je zadržao priključak za niškim Radničkim u borbi za opstanak u društvu najboljih.