1966/67 | Prva savezna liga | 1. kolo
21.08.1966.
Koševo | Posjeta: 6.500
Sarajevo

Sarajevo

1:0

Izvještaj


Sezonu 1966/67. Sarajevo je dočekalo sa veoma skromnim očekivanjima. Odlasci Mušovića i Ristića u Hajduk, uz najavljene odlaske Muftića i Vujovića u JNA nakon samo mjesec dana, te činjenicu da su Ferhatović i Biogradlić bili na samom zalasku svoje karijere, prisilili su trenera Brozovića da znatno podmladi ekipu, bez imperativa plasmana u gornji dio tabele. Činjenica da je te nedjelje na Koševu bilo tek 5.000 navijača, najbolje oslikava očekivanja koja su čak i navijači imali od te sezone.

Ni sam početak utakmice nije prošao u boljem tonu. Sarajevo je na startu meča igralo dosta nepovezano, ali je ipak u 27. minuti uspjelo stići do vodećeg pogozka. Stjepan Blažević je započeo akciju na desnom krilu, te nakon lijepog prodora uputio centaršut u šesnaesterac gostiju. Golman Popović je loše procijenio let lopte, koja ga je preletjela, a glavom je prema praznom golu šutirao Boško Prodanović. Desni bek gostiju Urošev je stajao na gol liniji, ali je dosta nespretno reagovao, te umjesto da izbije loptu nazad u polje, on pogađa vlastitu mrežu i donosi prednost bordo timu od 1:0. To je ujedno bilo i sve što je Sarajevo napravilo u prvih 45 minuta, dok su gosti tek u 42. minuti zaprijetili udarcem Andrića sa preko 25 metara, ali se istakao Refik Muftić koji je prelijepom paradom izmamio aplauze domaće publike.

Ni uvodne minute drugog poluvremena nisu ponudile bolju igru bordo tima, a prvu priliku za pogodak imali su gosti. Gardašević je šutirao iz slobodnog udarca sa 20 metara, ali je Muftić još jednom bravuroznom intervencijom izbio loptu u korner i sačuvao prednost svog tima.

Tek u posljednjih pola sata, Sarajevo napokon uspijeva povezati svoje redove, stvorivši nekoliko dobrih prilika, a samo zahvaljujući golmanu Popoviću, rezultat je ostao nepromijenjen. Prvu priliku imao je Asim Ferhatović u 66. minuti, ali je nakon prodora i pasa Prodanovića, šutirao dosta slabo. Osam minuta kasnije, pokušao je i Prodanović, ali njegov udarac sa desetak metara sjajno zaustavlja Popović. Golman gostiju se istakao i četiri minute kasnije, kada je lijepom paradom zaustavio udarac Sretena Šiljkuta, koji su već svi vidjeli u golu. Posljednju priliku za Sarajevo imao je Boško Antić u 86. minuti, ali njegov udarac sa 7-8 metara iskosa ponovo je zaustavio Popović, pa je meč završen minimalnom pobjedom Sarajeva.