1969/70 | Prva savezna liga | 29. kolo
24.05.1970.
Koševo | Posjeta: 6.000
Sarajevo

Sarajevo

4:0

Izvještaj


Hajduk i Sarajevo su svoj međusobni duel 29. kola dočekali u sredini tabele. Splićani su se nakon 28 odigranih kola nalazili na sedmom mjestu, dok je bordo tim bio tri pozicije ispod, pa stoga i ne čudi da je ovaj duel dva bivša šampiona Jugoslavije gledalo tek nešto više od 5 hiljada gledalaca.

U netipičnoj atmosferi za duele Sarajeva i Hajduka, ipak je prikazana dobra fudbalska predstava, a navijači bordo tima su na kraju mogli biti zadovoljni partijom svojih ljubimaca. Sarajevo je od samog starta utakmice uspostavilo terensku inicijativu koja je već u 22. minuti krunisana vodećim pogotkom. Akciju Sarajeva započeo je na lijevoj strani Fuad Muzurović, nastavili Vahidin Musemić i Džemaludin Mušović, da bi ovaj posljednji sjajnim povratnim pasom uposlio Edhema Šljivu koji topovskim udarcem sa vrha šesnaesterca matira Sirkovića za 1:0.

S tim rezultatom se otišlo na odmor, a samo sedam minuta igre u nastavku bilo je dovoljno timu Mehe Brozovića da udvostruči prednost. Musemić se oslobodio svog čuvara Holcera i šutirao, a potom odbijenu loptu glavom proslijedio do usamljenog Mušovića kojem nije bilo teško da pogodi za 2:0. Sve dileme oko pobjednika riješene su u posljednjih osam minuta susreta. Najprije se u 82. minuti Mušović revanširao Musemiću za asistenciju koji je sjajno primio loptu na prsa i zakucao je u Sirkovićevu mrežu, da bi samo dvije minute kasnije Boško Antić nakon sjajnog solo prodora po desnom krilu šutirao pod prečku gostujućeg gola i postavio konačnih 4:0.