1973/74 | Srednjoevropski kup | 1. kolo
03.10.1973.
Koševo | Posjeta: 3.000
Sarajevo

Sarajevo

3:1

Izvještaj


Voljom žrijeba odlučeno je da Sarajevo bude smješteno u grupi sa mađarskim Videotonom i čehoslovačkom Žilinom, a svoj peti nastup u Srednjoevropskom kupu bordo tim je otvorio domaćom utakmicom protiv Videotona.

Prvo poluvrijeme utakmice proteklo je mirno, bez većih uzbuđenja na obje strane, a onda su nakon osam minuta igre u nastavku gosti prvi stigli u vodstvo kada Volek koristi nesmotrenost domaće odbrane i dovodi Videoton u vodstvo od 0:1.

Vodeći pogodak gostiju razbudio je uspavane fudbalere Sarajeva koji su u posljednjih pola sata zaigrali znatno agresivnije i zasluženo stigli do preokreta i pobjede na startu takmičenja. Izjednačujući gol Sarajevo je postiglo u 64. minuti kada Fuad Muzurović izvodi slobodan udarac sa 30 metara do Petkovića na čiji povratni pas najbolje reaguje rezervista Lukić koji pogađa za 1:1. Već u narednom napadu, Sarajevo stiže i do vodstva kada Edhem Šljivo u sjajnom solo prodoru prelazi četvoricu svojih čuvara i pogađa za 2:1.

Sve dileme oko pobjednika riješene su u posljednjoj minuti susreta kada Petković sjajnim udarcem glavom trese mrežu Kovacsa za konačnih 3:1.