1973/74 | Prva savezna liga | 23. kolo
27.03.1974.
Koševo | Posjeta: 15.000
Sarajevo

Sarajevo

1:0

Izvještaj


Za razliku od Hajduka, koji je na Koševo stigao rasterećen, sa tri boda prednosti u odnosu na svog prvog pratioca na tabeli, mostarski Velež, ekipa Sarajeva je bila pod velikim pritiskom. Bordo tim se nalazio na 15. mjestu, sa samo jednim bodom više od posljednjeplasiranog Zagreba i bilo je jasno da je za ekipu koju je sa klupe predvodio bivši reprezentativni tandem, Fazlagić - Vujović, sve osim pobjede predstavljalo neuspjeh. Važnost utakmice osjetio se i na tribinama, gdje se okupilo oko 15.000 navijača, od čega je njih oko 2.000 doputovalo da bodri gostujući tim.

Hajduk je u Sarajevo stigao bez trojice standardnih prvotimaca, Žungula, Buljana i Jovanića, a uoči samog početka utakmice, pojavio se i dodatni problem za Tomislava Ivića. Tokom zagrijavanja se povrijedio Brane Oblak, pa je Ivić u posljednji čas morao mijenjati zamišljenu formaciju, a čini se da je to dovelo i do konfuzije u redovima lidera na tabeli, što je Sarajevo itekako znalo iskoristiti, konstantno ugrožavajući Meškovićev gol. Prvu priliku na utakmici, bordo tim je imao već u 6. minuti, preko Ranka Petkovića, čiji je snažan udarac s lijeve strane u posljednji čas izblokirao Holcer, izbivši loptu u korner. Šest minuta kasnije, ponovo je u glavnoj ulozi bio Petković, koji je u jednoj minuti imao dvije sjajne prilike, ali je u oba navrata Mešković sjajnim paradama sačuvao svoj gol.

Mešković je i tri minute kasnije bio uspješniji od napadača Sarajeva, a posljednju priliku prije odlaska na odmor, bordo tim je imao u 45. minuti, ponovo preko Petkovića. On je odlično ispratio jedan centaršut Dragana Simića sa desne strane, šutirao glavom, ali je lopta prohujala tik pored stative.

Tek u uvodnim minutama drugog poluvremena, gosti iz Splita su izveli svoje prve ozbiljnije napade, ali čak ni tada nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti gol Sarajeva, a najopasnija situacija pred Ekmečićevim golom desila se u 60. minuti, kada je Gluić ispratio jednu dubinsku loptu Mužinića, ušao u šesnaesterac Sarajeva, ali je potom previše oklijevao, što koristi Anđelko Tešan i klizećim startom izbacuje loptu u korner.

A onda je u 70. minuti stigao trenutak odluke. Tešan se odlično probio po desnoj strani, prevarivši dvojicu svojih čuvara, Mijača, a potom i Holcera, a potom snažnom povratnom loptom pronašao usamljenog Ranka Petkovića kojem je preostao lakši dio posla da pogodi praznu mrežu i donese Sarajevu vodstvo od 1:0. Bio je to prvi gol kojeg je Mešković primio, nakon četiri mjeseca, odnosno 742 minute igre, čime je na kraju ipak uspio, za 27 minuta nadmašiti rekord Ivana Ćurkovića.

Vodeći gol je donio prijeko potrebno olakšanje igračima Sarajeva, koji su izgleda tek nakon njega zaigrali najbolje što znaju, te je samo sreća i nespretnost napadača Sarajeva u završnici, spasila Splićane od težeg poraza na Koševu. Tako je najprije u 72. minuti Boljat na gol-liniji zaustavio Simićev udarac, da bi potom Zoran Lukić u dva navrata bio neprecizan. Najprije je u 75. minuti slabo šutirao iz okreta sa desetak metara, a potom je pet minuta kasnije, nakon sjajnog dodavanja Edhema Šljive izašao sam pred Meškovića, ali šutirao pored stative.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Petkovićev pogodak za prekid Meškovićevog niza

27.03.2024. 12:42