Boban Božović

Podaci

Ime i prezime Boban Božović
Pozicija Vezni red
Datum rođenja 24.11.1963.
Mjesto rođenja Sarajevo
Debi OFK Beograd - Sarajevo 1:1 (24.09.1981.)
Broj nastupa 178
Broj golova 31
Reprezentacija Jugoslavija
Broj nastupa 1
Broj golova 0

Biografija


Boban Božović je rođen 24. novembra 1963. godine u Sarajevu. Uz svog starijeg brata Dragana, koji je bio fudbaler Sarajeva, zavolio je fudbal, a upravo je on bio taj koji ga je sa sobom poveo prvi put na trening tima sa Koševa. Plavokosi dječak tada je svojim talentom oduševio sve prisutne trenere, na čelu sa Mirsadom Fazlagićem, te je odmah pristupio juniorima Sarajeva. Sa juniorskim timom Sarajeva stigao je do finala Omladinskog kupa Jugoslavije 1981. godine, a to mu je bila najbolja pozivnica da već u jesen iste godine, sa nepunih 18 godina debituje u prvom timu.

Debitovao je u septembru 1981. godine, u meču devetog kola protiv OFK Beograda. Iako je još uvijek imao pravo nastupa za jnuiorski tim, talentovani Božović se nametnuo treneru Markuševiću, zadužio dres sa brojem 10 na leđima i postao nezamjenjiv u prvoj postavi. Sa Sarajevom je u prvoj sezoni izborio plasman na evropsku scenu, a potom u narednoj stigao do osmine finala Kupa UEFA i finala Kupa Maršala Tita.

Sjajne igre u bordo dresu nisu mogle proći neopaženo kod selektora Veselinovića. Nakon nastupa za omladinsku i mladu reprezentaciju Jugoslavije, u jesen 1983. godine stiže i poziv u "A" tim. Tako je 12. novembra 1983. godine, dvanaest dana prije svog dvadesetog rođendana debitovao za državni tim u prijateljskoj utakmici protiv Francuske u Zagrebu. Božović je u 65. minuti na terenu zamijenio ljubimca domaće publike, Zlatka Kranjčara, te tako postao jedan od najmlađih reprezentativaca Jugoslavije.

Božovićeva karijera ubrzano se razvijala, mnogi su u njemu vidjeli Sušićevog nasljednika u bordo dresu, ali onda je došao nesretni 28. mart 1984. godine. Sarajevo je gostovalo u Prištini i doživjelo ubjedljiv poraz, ali je od poraza svima teže pala Božovićeva povreda. Nakon jednog grubog starta Fadilja Murićija, Boban je završio na zemlji, a ljekari su ustanovili da je u pitanju prijelom lijeve noge. Tako je u svojim najboljim godinama morao napraviti dvogodišnju pauzu, tokom koje je propustio priliku da sa Sarajevom osvoji šampionsku titulu, ali ju je iskoristio da odsluži vojni rok.

Na teren se vratio u martu 1986. godine, poslije pune dvije godine pauze, te je do kraja sezone upisao 14 nastupa, uz jedan postignuti pogodak. Novi mart, nova povreda i nova pauza. Bio je to 22. mart 1987. godine, na Koševu se igrao gradski derbi, a već na samom startu utakmice Božović je nezgodno stao na lijevu nogu i ona je ponovo pukla.

Ovog puta van terena je bio godinu dana, a tada je već bilo jasno da neće uspjeti dostići nivo koji svojim talentom zaslužuje. Na teren se vratio u martu 1988. godine, a u sezoni 1989/90. postaje kapiten Sarajeva. Na njegovim krilima bordo tim uspijeva osigurati opstanak u Ligi. Sa 13 postignutih golova u 32 odigrane utakmice, bio je prvo ime sezone, a sjajne igre donijele su mu transfer u francuski Lens. Tokom boravka na Koševu, odigrao je ukupno 178 zvaničnih utakmica i postigao 31 pogodak.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Boban Božović potopio "Zmajčeke"

15.04.2024. 12:04

ARHIVA: Derbi u sjeni Božovićevog loma noge

22.03.2023. 11:58