ARHIVA: Boban Božović potopio "Zmajčeke"

Arhiva

Na današnji dan, 15. aprila 1990. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo ljubljansku Olimpiju rezultatom 3:0.

15.04.2024. 12:04
Semir Zilić

...


Proljeće 1990. godine bilo je izuzetno turbulentno za ekipu Sarajeva. Bordo tim se grčevito borio za opstanak u društvu najboljih, a najveći problem za ekipu Džemaludina Mušovića predstavljali su izuzetno loši rezultati na gostujućim utakmicama, gdje Sarajevo još od četvrtog kola i gostovanja beogradskom Partizanu nije uspjelo osvojiti nijedan bod. Za razliku od gostujućih terena, bordo tim je na Koševu bio prilično siguran. Osim poraza na startu proljeća od Partizana, Sarajevo je u ostalim domaćim utakmicama tog proljeća uspjelo ostvariti pobjede, a imperativ osvajanja oba boda visio je nad glavom Mušovićevih momaka i uoči duela 28. kola, kada je Sarajevo ugostilo ljubljansku Olimpiju.

Dva vezana gostujuća poraza u duelima sa Radom i Veležom, doveli su bordo tim u nezgodan položaj, jer se sedam kola prije kraja nalazio na diobi između petnaeste i sedamnaeste pozicije, skupa sa Veležom i Borcem, a jedino što ga je još držalo iznad crte ispadanja bila je bolja gol-razlika u odnosu na dva republička rivala.

Da je Sarajevo bilo odlučno da u ovom susretu dođe do pobjede, pokazalo se već od samog početka utakmice. Oko 4.000 navijača još se nije ni smjestilo na svoje pozicije, a bordo tim je stigao do vodećeg gola. Bilo je to u trećoj minuti, kada je nakon jednog prekršaja Novaka nad Vejsilom Varupom, sudija Simić dosudio slobodan udarac na dvadeset metara od gola Olimpije. Loptu je namjestio Miodrag Ćirković i dok su gostujući fudbaleri očekivali direktan udarac na gol, on je odigrao samo kratak pas za kapitena Bobana Božovića koji je silovitim udarcem pored živog zida prevario golmana Mohora, pogodivši donji desni ugao njegovog gola za 1:0. Već u narednoj minuti, Sarajevo je moglo udvostručiti prednost, ali je udarac Husrefa Musemića iskosa sa desetak metara prošao tik pored stative gola Ljubljančana. Gosti su uzvratili u osmoj minuti, preko bivšeg fudbalera bordo tima Dinka Vrabca čiji udarac glavom sjajnom paradom zaustavlja Enver Lugušić. Pokušao je potom i Gliha, udarcem sa distance, ali je lopta otišla preko gola.

Detalj iz prvog poluvremena kada odbrana Olimpije otklanja opasnost ispred svog gola
Foto: Knjiga vremena

Jedanaesta minuta donijela je novu dobru priliku za Sarajevo, kada nakon povratnog pasa Igora Lazića šutira Dane Kuprešanin, ali jedan odbrambeni igrač gostiju blokira njegov udarac i izbacuje loptu u korner. U 15. minuti Ćirković je udarcem iskosa pokušao iznenaditi Mohora, ali je gostujući golman siguran, da bi pet minuta kasnije, nakon jedne akcije Božovića i Musemića, zaustavio i pokušaj Kuprešanina iz blizine.

U 32. minuti gosti su preko Vrabca uspjeli stići do gola, kojeg je sudija Simić ipak poništio, zbog prekršaja kojeg je napadač Olimpije napravio tom prilikom. A onda je u 38. minuti Sarajevo konačno krunisalo svoje napore i stiglo do drugog gola. Srđan Bajić je izveo aut sa desne strane i bacio loptu do gostujućeg peterca, prema Musemiću ispred kojeg je intervenisao Damir Vrabac, ali samo nakratko, obzirom da se lopta odbila do Lazića. On je najprije uspio smiriti prilično nezgodnu loptu, a potom snažnim udarcem zatresti suprotne rašlje Mohorovog gola za 2:0, što je bio rezultat s kojim se otišlo na odmor.


Drugo poluvrijeme počelo je prilikom Musemića iz 51. minute. Nakon slobodnog udarca Božovića, lopta se odbila do centarfora bordo tima koji se odlično snalazi i iz dosta teške pozicije uspijeva prebaciti golmana Mohora, ali je loptu na putu prema golu presjekao kapiten Olimpije Pate, izbivši je prema sredini terena. Sve dileme oko pobjednika, riješene su u 78. minuti, kada je rezervista Haris Jaganjac, koji je samo pet minuta ranije ušao u igru umjesto Lazića, kao rukom poslužio Bobana Božovića, a ovaj topovskim udarcem sa desetak metara po drugi put na meču zatresao mrežu Olimpije za konačnih 3:0.

Gosti su u samom finišu pokušali ublažiti poraz, pa je tako najprije Šeparović, nakon lijepe akcije Đukića, šutirao ravno u Lugušića, da bi potom pokušao i Pate iz slobodnog udarca, ali je golman Sarajeva još jednom bio na pravom mjestu.

Izvještaj, sastave, video i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.