Mirsad Fazlagić

Podaci

Ime i prezime Mirsad Fazlagić
Pozicija Odbrana
Datum rođenja 04.04.1943.
Mjesto rođenja Čapljina
Debi Sarajevo - Partizan 3:3 (05.11.1961.)
Broj nastupa 263
Broj golova 6
Reprezentacija Jugoslavija
Broj nastupa 19
Broj golova 0
Trofeji

Trener Mirsad Fazlagić

Biografija


Fazlagić je rođen 4. aprila 1943. godine u Čapljini, a fudbalsku karijeru započeo je u lokalnom Borcu 1957. godine. Tri godine kasnije pristupa redovima Željezničara, a potom u jesen 1961. godine postaje član FK Sarajevo. Perspektivni Fazlagić se brzo nametnuo u nezamjenjivog člana odbrane tima sa Koševa. Sjajne igre u dresu Sarajeva, donijele su mu poziv u državni tim, pa je za reprezentaciju Jugoslavije debitovao sa nepunih 20 godina, 31. marta 1963. godine u kvalifikacionoj utakmici za Kup evropskih nacija protiv Belgije.

Skupa sa Svetozarom Vujovićem, sredinom šezdesetih činio je najbolji bekovski par Jugoslavije. Vuja i Mirso bili su stubovi odbrane kako u FK Sarajevo, tako i u jugoslavenskoj reprezentaciji. Kruna njegove klupske karijere stigla je u sezoni 1966/67. kada je sa kapitenskom trakom oko ruke poveo Sarajevo do prve šampionske titule. Samo godinu dana kasnije, još jednom u ulozi kapitena, ali ovaj put reprezentacije Jugoslavije, postao je viceprvak Evrope. Nakon turnira u Italiji oprostio se od državnog dresa. Za Sarajevo je nastupao do 1972. godine, kada je odlučio završiti igračku karijeru i posvetiti se trenerskom poslu.

Najprije je u sezoni 1973/74. bio asistent Svetozaru Vujoviću, a potom je u narednoj sezoni samostalno preuzeo ekipu. U osamdesetim godinama ponovo je bio dio stručnog štaba Sarajeva, a bio je i prvi asistent Antiću u sezoni 1984/85. kada je tim sa Koševa osvojio drugu šampionsku titulu. U najtežim, ratnim godinama, Fazlagić je obavljao direktorsku funkciju.

Iako je veoma rano završio igračku karijeru, sa nepunih 30 godina, Fazlagić je na Koševu ostavio dubok trag te se nalazi na desetom mjestu liste igrača sa najviše nastupa za Sarajevo. Dres bordo tima je nosio u 263 zvanične utakmice i pri tome postigao šest golova. Za "A" reprezentaciju Jugoslavije ukupno je upisao 19 nastupa.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Fazlagićev debi u golijadi sa Partizanom

05.11.2022. 11:47