ARHIVA: Fazlagićev debi u golijadi sa Partizanom

Arhiva

Na današnji dan, 5. novembra 1961. godine, Sarajevo je na Koševu remiziralo sa Partizanom, rezultatom 3:3.

05.11.2022. 11:47
Semir Zilić

...


Prijelaz pedesetih u šezdesete godine prošlog stoljeća, donio je dugo očekivanu smjenu generacija na Koševu. Slavna generacija iz pedesetih godina polahko je odlazila u zasluženu igračku penziju, pa su se u kratkom vremenskom periodu od dresa Sarajeva oprostili dugogodišnji kapiten Franjo Lovrić, golman Stipe Pejak, pouzdani centarhalf Suad Švraka, golgeter Dobrivoje Živkov i Nerćes Novo. Umjesto njih, u ljeto 1960. godine počeli su da pristižu novi mladi igrači, od kojih se očekivalo da će u narednim godinama dostojno naslijediti prvu veliku generaciju sa Koševa. Tako su iz manjih sarajevskih klubova stigli Svetozar Vujović, Stojan Crnogorac i Ivica Petković, a naredne godine ekipu je pojačao i Stjepan Blažević. Tog ljeta, 1961. godine, cijeli grad je brujao i o dolasku još dva mlada perspektivna fudbalera, iz redova tadašnjeg drugoligaša, sarajevskog Željezničara. Danima su trajali pregovori o eventualnom prelasku Miše Smajlovića i Mirsada Fazlagića. Smajlović je na kraju ostao vjeran plavom dresu, dok je u posljednjim danima prijelaznog roka, na Koševo ipak stigao omladinski reprezentativac Jugoslavije, Fazlagić mlađi.

On je tako, krajem augusta i zvanično postao član Sarajeva, ali je morao čekati dva mjeseca da stekne pravo nastupa na prvenstvenim utakmicama. U međuvremenu, samo desetak dana nakon dolaska, Fazlagić je 6. septembra 1961. godine imao priliku da prvi put zaigra u dresu Sarajeva. Bilo je to u prijateljskoj utakmici protiv omladinske reprezentacije Jugoslavije, da bi nepunih mjesec dana kasnije zaigrao i u Kupu Oslobođenja protiv hrasničkog Famosa. Konačno, krajem oktobra, Fazlagić je stekao pravo nastupa i u prvenstvenim utakmicama.

Posljednje kolo jesenjeg dijela prvenstva, donijelo je duel Sarajeva i aktuelnog prvaka, ali i lidera na tabeli, beogradskog Partizana. Uoči utakmice sa crno-bijelima, koji su i prije ovog kola osigurali laskavu titulu jesenjeg prvaka, trener Ratomir Čabrić se našao u velikim problemima. Zbog povreda nije mogao računati na Asima Ferhatovića, Mladena Stipića i Crnogorca, dok je zbog kršenja klupske discipline, suspendovan Zijad Arslanagić. Izostanak Stipića i Crnogorca, bio je idealna prilika da dres sa brojem pet zaduži upravo Mirsad Fazlagić, koji je tog dana i zvanično debitovao za Sarajevo.

Dan prije susreta sa Partizanom, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine je pao snijeg. Iako su iz kluba učinili sve da očiste teren, snijeg koji je pao u Sarajevu, uveliko je oštetio teren, ali je oko 15.000 navijača ipak moglo uživati u utakmici prepunoj pogodaka.

Ivica Petković postiže pogodak za 1:1

Već u prvom napadu na utakmici, gosti su stigli do vodstva. Vladimir Kovačević se odlično snašao u šesnestercu Sarajeva i pogodio za 0:1. Nije se dugo čekalo na odgovor Sarajeva, jer je u 8. minuti stiglo izjednačenje. Nakon jednog centaršuta sa desne strane, Jusufi se okliznuo i lopta dolazi do Ivice Petkovića. Napadač Sarajeva je sjajno reagovao, te snažnim i preciznim volej udarcem sa nekih sedam-osam metara savladao Šoškića za 1:1.

Pet minuta prije odlaska na odmor, Partizan je ponovo došao u vodstvo, a strijelac je još jednom bio Kovačević. Baš kao i kod prvog vodstva gostiju, odgovor Sarajeva je uslijedio veoma brzo. Mladen Azinović se našao na gotovo samoj korner liniji, odakle je snažno šutirao. Lopta je prošla Šoškića, a na nju je krenuo Sombolac. U prvi mah se činilo da će lijevi bek gostiju otkloniti opasnost od svog gola, ali se Sombolac tom prilikom spetljao, te je umjesto da izbije loptu u polje, zatresao vlastitu mrežu za konačan rezultat prvog poluvremena.

Milutinović, Blažević i Azinović pred golom Partizana

Nastavak utakmice donio je još teže uslove za igru, ali i još dva gola. Partizan je u 66. minuti i treći put na utakmici stigao do vodstva, a svoj het-trik kompletirao je najbolji pojedinac u gostujućim redovima, Kovačević. I kada se činilo da će aktuelni šampion upisati osmu pobjedu u sezoni, Sarajevo je pet minuta prije kraja stiglo do novog izjednačenja. U jednoj gužvi pred Šoškićevim golom najbolje se snašao Srboljub Markušević koji pogađa za konačan rezultat utakmice.

Sarajevo je tako stiglo do jednog boda, s kojim je prvu polovinu prvenstva okončalo na šestoj poziciji, a utakmica sa Partizanom je ostala upamćena po veoma dobrom debiju osamnaestogodišnjeg Fazlagića. On je za svoj debitantski nastup ocijenjen visokom ocjenom - osam, najvećom među svim igračima Sarajeva. Bio je to početak jedne blistave karijere, koja je krunisana šest godina kasnije, kada je sa kapitenskom trakom na ruci, Fazlagić poveo svoje saigrače do prve šampionske titule u klupskoj historiji.

Izvještaj, sastave i četiri fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

0:0

PLBiH, 26. kolo
Grbavica, 14.04.2024.