Zijad Arslanagić

Podaci

Ime i prezime Zijad Arslanagić
Pozicija Napadač
Datum rođenja 18.04.1936.
Mjesto rođenja Trebinje
Datum smrti 07.01.2020.
Mjesto smrti Sarajevo
Debi Sarajevo - Vojvodina 0:0 (29.03.1959.)
Broj nastupa 137
Broj golova 52

Biografija


Zijad Arslanagić je rođen 18. aprila 1936. godine u Trebinju, a karijeru je počeo u lokalnim trebinjskim klubovima Gimnazijalcu i Leotaru. U septembru 1958. godine iz Leotara prelazi u Sarajevo, a pravo nastupa za tim sa Koševa stekao je tokom zimske pauze. Tako je svoje prve nastupe u dresu Sarajeva upisao na proljeće 1959. godine, kada je u pet ligaških utakmica postigao dva pogotka, od kojih se posebno izdvaja onaj protiv splitskog Hajduka, kada su on i Asim Ferhatović srušili Splićane i donijeli Sarajevu pobjedu od 2:1 kojom je naš tim kolo prije kraja obezbijedio opstanak u Prvoj ligi.

Arslanagić je u naredne tri sezone bio najbolji strijelac Sarajeva, a u sezoni 1959/60., svojoj drugoj na Koševu, sa 11 postignutih golova bio je četvrti najbolji strijelac Prve lige Jugoslavije. Sa Ferhatovićem, koji mu je bio vjenačni kum, nemilosrdno je rešetao protivničke mreže, a posebno se izdvajaju dva meča. U novembru 1960. godine, u samo tri dana, na našem najvećem stadionu gostovali su Partizan i Hajduk, a tim Miroslava Brozovića je oba meča riješio u svoju korist. Sarajevo je najprije golovima Ferhatovića i Arslanagića savladalo Partizan rezultatom 2:0, a potom je pao i Hajduk. Ovog puta bilo je 3:0, a strijelci su bili isti, s tim što je Ferhatović postigao dva pogotka.

U Sarajevu je ostao do 1964. godine, kada prelazi u NK Olimpija Ljubljana za koju je nastupao naredne tri sezone, te u čijem dresu je postao i reprezentativac Jugoslavije. Tokom šestogodišnjeg boravka na Koševu, Arslanagić je dres Sarajeva oblačio u 137 zvaničnih utakmica, postigavši pri tome 52 gola.