1958/59 | Prva savezna liga | 14. kolo
29.03.1959.
Koševo | Posjeta: 12.000
Sarajevo

Sarajevo

0:0

Izvještaj


Sarajevo je susret sa Vojvodinom dočekalo u nezavidnom položaju, kao pretposljednji tim na tabeli, sa jednim bodom zaostatka za Željezničarom koji se nalazio u sigurnoj zoni. Obzirom da su plavi sa Grbavice gostovali lideru na tabeli, Crvenoj zvezdi, izabranici Vojina Božovića imali su priliku da eventualnim trijumfom prestignu komšije na tabeli.

Već na samom otvaranju utakmice viđena je prva dobra prilika, ali je golman gostiju Vereš pravovremeno istrčao na jednu dubinsku loptu iz sredina terena, te intervenisao u posljednji trenutak ispred Dobrivoja Živkova. Ubrzo potom Vojvodina je na kratko preuzela inicijativu, ali je onda u 12. minuti uslijedio pravi šok. Na loptu su istovremeni startali napadač Sarajeva Šehović, te golman i veznjak gostiju Vereš i Vujadin Boškov. Šehović se u posljednji trenutak izmakao, vidjevši da će Boškov prvi stići do lopte, ali ne i Vereš koji je nošen inercijom pao preko svog saigrača i slomio mu nogu.

Boškov je odmah iznesen sa terena i prebačen u koševsku bolnicu, a čini se kao da je teška povreda najboljeg igrača gostiju ostavila traga na fudbalerima oba tima koji su do kraja susreta odigrali blijedo. Sarajevo je stvorilo nekoliko poluprilika, dok je Vojvodina u dva navrata zaprijetila udarcima Sekereša i Rajkova iz daljine, ali rezultat se nije mijenjao, pa je meč završen podjelom bodova.