Faruk Hadžibegić

Podaci

Ime i prezime Faruk Hadžibegić
Pozicija Odbrana
Datum rođenja 07.10.1956.
Mjesto rođenja Sarajevo
Debi Sarajevo - OFK Beograd 2:2 (22.08.1976.)
Broj nastupa 265
Broj golova 26
Reprezentacija Jugoslavija
Broj nastupa 21
Broj golova 2
Trofeji

Biografija


Faruk Hadžibegić je rođen 7. oktobra 1956. godine u Sarajevu. Na Koševu je prošao kompletnu omladinsku školu, a za prvi tim debitovao je u avgustu 1976. godine, kada je na startu nove sezone na Koševu gostovao OFK Beograd. U svojoj debitantskoj sezoni u prvom timu skupio je 17 prvoligaških nastupa, a već od naredne godine postaje standardni prvotimac i igrač bez kojeg se nije mogla zamisliti odbrana bordo tima.

Kontinuirano dobre partije u bordo dresu, donijele su mu najprije poziv u mladu reprezentaciju, za koju je nastupio sedam puta, a potom je u oktobru 1982. godine debitovao i za "A" selekciju Jugoslavije. Bilo je to u kvalifikacijskoj utakmici za Evropsko prvenstvo, protiv Norveške. Hadžibegić je brzo postao stalni reprezentativac, a uslijedili su veliki uspjesi i na klupskom planu. Nakon što je u sezoni 1982/83. kao kapiten predvodio ekipu u finalu Kupa Maršala Tita, dvije godine kasnije krunisao je svoju karijeru u bordo dresu, osvajanjem šampionske titule.

Iako je pravo odlaska u inostranstvo stekao godinu ranije, Hadžibegić je tek u ljeto 1985. napustio Koševo i prešao u španski Betis, a potom je nastupao za francuske prvoligaše Sochaux i Toulouse.

Tokom devetogodišnjeg boravka na Koševu, Hadžibegić je upisao 265 zvaničnih nastupa i postigao 26 golova. Za reprezentaciju Jugoslavije je nastupao sve do njenog raspada 1992. godine, upisavši ukupno 61 nastup, od čega 21 kao igrač Sarajeva. Koliko je Hadžibegić bio važan igrač za državni tim najbolje pokazuje činjenica da je bio njen posljednji kapiten, a njegovo ime našlo se na petom mjestu liste igrača sa najviše nastupa za reprezentaciju Jugoslavije.

Nakon završetka igračke karijere posvetio se trenerskom poslu, a jedno kratko vrijeme obavljao je i funkciju predsjednika Skupštine FK Sarajevo.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Hadžibegićev penal presudio Splićanima

23.09.2022. 12:06