ARHIVA: Hadžibegićev penal presudio Splićanima

Arhiva

Na današnji dan, 23. septembra 1984. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo Hajduk rezultatom 1:0.

23.09.2022. 12:06
Semir Zilić

...


Nakon gostujuće pobjede nad Dinamom u prethodnom kolu, Sarajevo je na svom stadionu dočekalo splitski Hajduk. Iako su oba tima u tom trenutku zauzimala visoke pozicije na tabeli, Hajduk je bio treći, a Sarajevo četvrto, malo ko je mogao očekivati da će se te noći susresti dva tima koja će do posljednjeg sudijskog zvižduka u toj sezoni voditi bespoštednu borbu za šampionski trofej. I Sarajevo i Hajduk su u prvih šest kola ostvarili identičan učinak, tri pobjede, dva remija i jedan poraz, ali su Splićani zahvaljujući boljoj gol-razlici bili za jedno mjesto ispred bordo tima.

Dodatni motiv za izabranike Boška Antića bio je posljednji duel ova dva tima, odigran pet mjeseci ranije upravo na Koševu, kada je Hajduk u sklopu četvrtfinala Kupa Maršala Tita slavio sa ubjedljivih 0:4. Fudbaleri Sarajeva su još prije utakmice najavljivali da se žele osvetiti bijelima za taj težak poraz. Na dan utakmice, gostujuća delegacija, koju su činili Bepo Kesić i Siniša Fulgosi, kao vođe puta, te dvojica fudbalera Nenad Šalov i Zoran Vujović, posjetili su dvojicu teško povrijeđenih fudbalera Sarajeva, braću Božović, Dragana i Bobana. uručivši im po buket cvijeća, uz želju za što brži oporavak i povratak na teren. Bila je to zaista, hvale vrijedna gesta gostiju iz Splita.

Pašić i Musemić pred golom Hajduka

Nije se dugo čekalo na prvo uzbuđenje na susretu. Igrao se treći minut kada je u šesnaestercu gostiju oboren kapiten Sarajeva, Predrag Pašić. Iako je prekršaj nad Pašićem bio očigledan, pištaljka sudije Beljina se nije oglasila, što je izazvalo revolt oko 15.000 prisutnih gledalaca. Nakon tog spornog momenta, a sve do samog finiša prvog poluvremena, gotovo da se nije dešavalo ništa. Sarajevo je diktiralo tempo igre, ali bez nekih konkretnijih prilika, dok su fudbaleri Hajduka više obraćali pažnju na to kako da sačuvaju svoj gol.

Ipak, posljednjih pet minuta prvog dijela igre, donijelo je po jednu dobru priliku na obje strane, ali i jedini pogodak na utakmici. Najprije je u 41. minuti zaprijetilo Sarajevo. Mladi Aljoša Asanović je izgubio loptu na sredini terena, Mehmed Janjoš je potom sjajno uputio loptu iza leđa Hajdukove odbrane, pa su sami prema golu krenuli Davor Jozić i Husref Musemić. Za razliku od odbrane Hajduka, koja je spavala, akciju bordo tima je dobro pratio golman Pudar koji je pravovremenim istrčavanjem i uklizavanjem uspio spriječiti siguran gol Sarajeva. Već u narednoj minuti, u prilici je bio Zlatko Vujović, koji je nakon centaršuta Bakrača primio loptu u šesnaestercu Sarajeva, ali se u odsudnom trenutku okliznuo i izgubio korak, što je bilo dovoljno da odbrana bordo tima otkloni opasnost od svog gola.

Trenutak odluke dogodio se u 44. minuti. Pašić je primio jednu loptu u šesnaestercu, pobjegao Zoranu Vujoviću, koji ga ruši klizećim startom sa leđa, a glavni sudija ovog puta pokazuje na bijelu tačku. Jedanaesterac je sigurno izveo Faruk Hadžibegić, poslavši golmana Pudara u jednu, a loptu u drugu stranu.

Hadžibegić postiže pobjedonosni pogodak

U nastavku utakmice Hajduk je zaigrao nešto ofanzivnije, tražeći način da dođe do izjednačujućeg gola, a priliku da postigne pogodak prvi je imao, vjerovali ili ne, golman Ivan Pudar. Naime on je u prvim minutama drugog poluvremena snažno ispucao loptu iz svog šesnaesterca. Lopta je u luku preletjela preko cijelog igrališta, a na vrhu svog centaršuta glavom ju je zakačio Ferid Radeljaš, stavivši tako na muke svog golmana Miloša Đurkovića, koji je ipak uspio da interveniše.

Sarajevo je u 52. minuti moglo povećati vodstvo, kada je nakon centaršuta sa lijeve strane, Musemić skočio između dvojice svojih čuvara Andrijaševića i Zorana Vujovića, šutirao snažno glavom, ali lopta odlazi tik iznad prečke Pudarovog gola. Splićani su u finišu utakmice zaprijetili preko Bakrača, koji je udarcem iz mrtvog ugla pokušao iznenaditi Đurkovića, ali je on sjajno reagovao izbacivši loptu u korner.

Posljednja uzbuđenja na utakmici viđena su pred golom Hajduka. Prvo je Dragan Jakovljević u 86. minuti sa samo šest metara šutirao pored gola, da bi u posljednjim sekundama meča, Pudara spasio okvir gola. Jakovljević je ostavio povratnu loptu, na nekih 25 metara od gola Hajduka, na nju je u punom trku natrčao Jozić, snažno šutirao, ali njegov udarac zaustavlja stativa.


Sarajevo je tako stiglo do minimalne, ali sasvim zaslužene pobjede kojom se nakon sedam odigranih kola bodovno izjednačilo sa gradskim rivalom Željezničarom na čelu tabele.

Izvještaj, sastave, video i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.