Refik Muftić

Podaci

Ime i prezime Refik Muftić
Pozicija Golman
Datum rođenja 28.08.1939.
Mjesto rođenja Foča
Datum smrti 21.04.2019.
Mjesto smrti Sarajevo
Debi Vardar - Sarajevo 0:0 (08.11.1964.)
Broj nastupa 222
Broj golova 0

Biografija


Refik Muftić je rođen 28. avgusta 1939. u Foči, a na Koševo je stigao u ljeto 1964. iz Famosa. Već u svojoj prvoj sezoni izborio se za status prvog golmana. Bio je izuzetno pouzdan čuvar mreže, a u jesen 1966. godine odlazi na odsluženje vojnog roka, zbog čega je u šampionskoj sezoni upisao samo pet nastupa.

Po povratku iz JNA, Muftić se u utakmicama Kupa evropskih šampiona vraća na gol, te je u narednih šest sezona ponovo bio nezamjenjiv među stativama bordo tima. Sa Sarajevom je u ljeto 1972. godine osvojio Ljetnu ligu šampiona, a od tima sa Koševa se oprostio godinu dana kasnije. Oproštajnu utakmicu odigrao je u avgustu 1973. godine, kada je u utakmici Ljetne lige šampiona protiv Željezničara branio prvih 15 minuta, nakon čega je uz cvijeće i aplauz ispraćen sa Koševa. Karijeru je nastavio u austrijskom WSG Radenthein iz kojeg je samo godinu dana kasnije prešao u SK Sturm Graz u kojem je proveo posljedne tri godine svoje karijere.

Muftić je tokom devetogodišnjeg boravka u Sarajevu branio na 222 zvanične utakmice, dok je računajući i prijateljske utakmice upisao 342 nastupa i postigao 3 pogotka. Mnogi ga smatraju najboljim golmanom Sarajeva svih vremena, ali i jednim od igrača kojem je nanesena nepravda jer nikada nije bio pozvan u "A" reprezentaciju Jugoslavije, iako je to svojim odbranama zaslužio. Sa 222 zvanične utakmice, Muftić je dugo vremena bio golman sa najviše nastupa, a danas je po tome ispred njega jedino Muhamed Alaim.