Sedin Torlak

Podaci

Ime i prezime Sedin Torlak
Pozicija Odbrana
Datum rođenja 12.01.1985.
Mjesto rođenja Sarajevo
Debi Zvijezda - Sarajevo 2:1 (13.09.2008.)
Broj nastupa 151
Broj golova 12
Reprezentacija Bosna i Hercegovina
Broj nastupa 1
Broj golova 0

Biografija


Sedin Torlak je rođen 12. januara 1985. godine u Sarajevu. Karijeru je počeo u FK Famos Hrasnica, nakon čega prelazi u NK SAŠK Napredak, a potom je u ljeto 2008. godine ostvario životnu želju i potpisao za klub za koji navija od malih nogu, FK Sarajevo.

Za prvi tim Sarajeva debitovao je u Gradačcu, 13. septembra 2008. godine, a već u svojoj debitantskoj sezoni osigurao je sebi mjesto u prvoj postavi bordo tima. Sa Sarajevom je ostvario plasman u Evropu, a potom i veliki uspjeh na evropskoj sceni, plej-of UEFA Evropske lige. Iz sezone u sezonu, Torlak je bio nezamjenjiv na stoperskoj poziciji, a jedino su se mijenjali fudbaleri koji su igrali u paru sa njim. Sjajne igre u bordo dresu donijele su mu u decembru 2010. godine poziv u državni tim, za koji je debitovao u prijateljskoj utakmici protiv Poljske.

Jedna od glavnih osobina Sedina Torlaka bila je velika borbenost, a to su pogotovo znali cijeniti najvjerniji navijači bordo tima koji su mu u dva navrata dodijelili Trofej Ismir Pintol, za najborbenijeg fudbalera Sarajeva. Bilo je to u sezonama 2010/11. i 2012/13., te je Torlak tako postao jedini fudbaler Sarajeva koji je dva puta primio ovu prestižnu nagradu "Hordi zla".

U sezoni 2011/12. postaje kapiten Sarajeva, a sa trakom oko ruke predvodio je svoje saigrače u naredne dvije sezone koliko se još zadržao na Koševu. U ljeto 2013. godine napustio je Koševo, obzirom da se sa čelnim ljudima bordo kluba nije mogao dogovoriti oko produžetka ugovora. Tokom petogodišnjeg boravka na Koševu, Sedin Torlak je bio najstandardniji igrač Sarajeva. Za bordo tim je upisao ukupno 151 zvanični nastup i pri tome postigao 12 golova.