1946/47 | Republička liga | 8. kolo
03.11.1946.
Šesti april | Posjeta: 1.500
Sarajevo

Torpedo

6:0

Izvještaj


Trećeg novembra 1946. godine FK Sarajevo je odigrao prvu utakmicu u historiji kluba. Bilo je to samo deset dana nakon osnivanja novog društva kada je FD Torpedo na stadionu "Šesti april" ugostio travničko Bratstvo i slavio sa 6:0.

Fuzijom Slobode i Udarnika u Torpedo, nastalo je novo društvo koje je prema propozicijama preuzelo rezultate Udarnika u Republičkoj ligi BiH u fudbalu. Iako je bilo u planu da Torpedo u međuvremenu odigra barem jednu prijateljsku utakmicu, zbog nepronalaženja adekvatnog protivnika ideja je propala, pa je svoju prvu utakmicu odigrao protiv travničkog Bratstva (današnji NK Travnik), u okviru devetog kola Republičke lige BiH, 3. novembra 1946. godine.

U sastavu za ovu utakmicu našlo se šest bivših fudbalera Slobode (Lav Mantula, Ivica Glavočević, Nerćes Novo, Srboljub Tošić, Vladimir Pecelj i Avdo Strinić), te petorica iz Udarnika (Kemo Hodžić, Anton Vlajčić, Asim Šarenkapa, Ivica Pauković i Ibrahim Fizović). Svakako najveći udar za novoformirani klub bio je odlazak najboljeg fudbalera ova dva tima, Franje Lovrića u Željezničar. Franjo Lovrić je bio član Slobode i u to doba vjerovatno najbolji fudbaler u Sarajevu, a fuziju Slobode i Udarnika u Torpedo, najbolje je iskoristio Željezničar, te je ovog vrhunskog fudbalera prigrlio u svoje redove. Tako je Franjo Lovrić tog vikenda umjesto na Marindvoru, igrao u Splitu protiv Hajduka.

Što se same utakmice tiče, blatnjav i klizav teren u mnogome je otežavao posao fudbalerima oba tima. U takvim uslovima je izostala lepršava partija, ali uprkos tome igrači Torpeda su se mnogo bolje snašli i sasvim zasluženo stigli do visoke pobjede, te trijumfalno krenuli u pisanje historije jednog novog kluba.

Prvi pogodak u historiji kluba postignut je sredinom prvog poluvremena. Ivica Glavočević se odlično probio po desnom krilu, na sebe je navukao dvojicu protivničkih fudbalera, a potom preciznim centaršutem u šesnaestercu pronašao Nerćesa Novu. Mladi Novo je poluvisoku loptu lijepo zahvatio volej udarcem i matirao gostujućeg golmana Tahirovića. Do odlaska na odmor Torpedo stiže do novog pogotka, a strijelac za 2:0 je ponovo bio Nerćes Novo.

U nastavku je Torpedo zaigrao još agresivnije, te do vrha napunio mrežu Travničana. Sarajevski tim je slavio sa ukupnih 6:0, a u listu strijelaca još su se upisali Ibrahim Fizović sa dva gola, te Avdo Strinić i Ivica Glavočević sa po jednim.