1979/80 | Prva savezna liga | 2. kolo
22.07.1979.
Koševo | Posjeta: 7.000
Sarajevo

Sarajevo

3:0

Izvještaj


Oko 7.000 navijača stiglo je na tribine koševskog stadiona te nedjeljne večeri, kako bi dalo podršku treneru Fuadu Muzuroviću i njegovom podmlađenom timu, u prvoj domaćoj utakmici sezone za koju su mnogi predviđali da će biti jedna od težih za bordo tim. Sarajevo je u ovom meču bilo jače za Rajkovića, ali i Janjuša, za kojeg je u toku sedmice napokon riješena papirologija, pa je popularni Čobo te večeri po prvi put stao na gol Sarajeva i praktično već u prvim minutama utakmice očarao navijače.

Naime, Vardar je mnogo bolje otvorio utakmicu, te je u prvom poluvremenu stvorio čak tri izvrsne prilike, ali je Janjuš atraktivnim odbranama sačuvao svoju mrežu, pri tome podizavši publiku na noge. Za razliku od razigranih gostiju, fudbaleri Sarajeva nisu uspijevali uspostaviti svoju igru, ali su ipak došli do vodećeg pogotka. Igrao se 21. minut susreta kada je Sušić poslao jedan sjajan centaršut sa desne strane, a na nabačenu loptu u šesnaestercu natrčava lijevi bek Zoran Lukić i efeketnim volej udarcem trese mrežu Simeunovića za 1:0. Bila je to zapravo i jedina prilika koju je bordo tim imao u prvom poluvremenu.

Ljetni pljusak rashladio je sve prisutne na stadionu

A onda je u samom finišu prvog poluvremena nad koševskim stadionom uslijedio pravi prolom oblaka. Iznenadni ljetni pljusak, ali i paljenje reflektora, kao da su godili fudbalerima bordo tima, koji su u nastavku utakmice zaigrali mnogo bolje i agresivnije, te zasluženo stigli do visoke pobjede.

Drugo poluvrijeme donijelo je potpuno izmijenjenu sliku. Vardar se branio, uglavnom neuspješno, a Sarajevo je konstantno napadalo, što je i rezultiralo sa još dva pogotka u mrežu gostiju. Sarajevo je do povećanja prednosti stiglo u 63. minuti. Bila je to sjajna solo akcija Predraga Pašića, koji je predriblao čak trojicu odbrambenih igrača Vardara, a potom uputio centaršut kojeg iz blizine u gol pretvara mladi Haris Smajić. Devetnaestogodišnji napadač Sarajeva, petnaest minuta kasnije okrunio je sjajnu predstavu svojiim drugom pogotkom. Bio je to najljepši gol na utakmici, a Sarajevo je tako stiglo do ubjedljive pobjede od 3:0 i na najbolji način se iskupilo za poraz u prvom kolu.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Mladi Smajić sa dva gola srušio Vardar

22.07.2022. 12:14