ARHIVA: Mladi Smajić sa dva gola srušio Vardar

Arhiva

Na današnji dan, 22. jula 1979. godine, Sarajevo je u sklopu drugog kola Prve savezne lige, savladalo na Koševu ekipu Vardara sa ubjedljivih 3:0.

22.07.2022. 12:14
Semir Zilić

...

Nakon uspješnog nastupa i osvojenog četvrtog mjesta u sezoni 1978/79., uslijedio je prijelazni rok koji je umnogome šokirao i razočarao najvjernije navijače Sarajeva. Bordo tim je preko noći ostao bez gotovo polovine tima iz prethodne sezone. Srebrenko Repčić i Radomir Savić su prešli u Crvenu zvezdu, Branko Bošnjak u Olimpiju, Dragan Simić je karijeru nastavio u španskom prvoligašu Burgosu, dok je golman Miloš Đurković otišao na odsluženje vojnog roka. Njihova mjesta u ekipi zauzeli su uglavnom mlađi igrači, a praktično jedino pravo pojačanje bio je jedan od najboljih golmana u Jugoslaviji, Slobodan Janjuš.

Sarajevo je novu sezonu otvorilo gostovanjem u Nišu, gdje je nastupilo bez suspendovanog Rajkovića, povrijeđenog Vidakovića, te Janjuša, koji je još čekao dozvolu od FSJ za nastup. Bordo tim je na Čairu poražen sa minimalnih 1:0, pa je susret drugog kola i gostovanje povratnika u društvo najboljih, ekipe Vardara bila idealna prilika da se četa kapitena Safeta Sušića iskupi za ovaj poraz, te osvoji prve bodove u novoj sezoni.

Oko 7.000 navijača stiglo je na tribine koševskog stadiona te nedjeljne večeri, kako bi dalo podršku treneru Fuadu Muzuroviću i njegovom podmlađenom timu, u prvoj domaćoj utakmici sezone za koju su mnogi predviđali da će biti jedna od težih za bordo tim. Sarajevo je u ovom meču bilo jače za Rajkovića, ali i Janjuša, za kojeg je u toku sedmice napokon riješena papirologija, pa je popularni Čobo te večeri po prvi put stao na gol Sarajeva i praktično već u prvim minutama utakmice očarao navijače.

Naime, Vardar je mnogo bolje otvorio utakmicu, te je u prvom poluvremenu stvorio čak tri izvrsne prilike, ali je Janjuš atraktivnim odbranama sačuvao svoju mrežu, pri tome podizavši publiku na noge. Za razliku od razigranih gostiju, fudbaleri Sarajeva nisu uspijevali uspostaviti svoju igru, ali su ipak došli do vodećeg pogotka. Igrao se 21. minut susreta kada je Sušić poslao jedan sjajan centaršut sa desne strane, a na nabačenu loptu u šesnaestercu natrčava lijevi bek Zoran Lukić i efeketnim volej udarcem trese mrežu Simeunovića za 1:0. Bila je to zapravo i jedina prilika koju je bordo tim imao u prvom poluvremenu.

Ljetni pljusak rashladio je sve prisutne na stadionu

A onda je u samom finišu prvog poluvremena nad koševskim stadionom uslijedio pravi prolom oblaka. Iznenadni ljetni pljusak, ali i paljenje reflektora, kao da su godili fudbalerima bordo tima, koji su u nastavku utakmice zaigrali mnogo bolje i agresivnije, te zasluženo stigli do visoke pobjede.

Drugo poluvrijeme donijelo je potpuno izmijenjenu sliku. Vardar se branio, uglavnom neuspješno, a Sarajevo je konstantno napadalo, što je i rezultiralo sa još dva pogotka u mrežu gostiju. Sarajevo je do povećanja prednosti stiglo u 63. minuti. Bila je to sjajna solo akcija Predraga Pašića, koji je predriblao čak trojicu odbrambenih igrača Vardara, a potom uputio centaršut kojeg iz blizine u gol pretvara mladi Haris Smajić. Devetnaestogodišnji napadač Sarajeva, petnaest minuta kasnije okrunio je sjajnu predstavu svojiim drugom pogotkom. Bio je to najljepši gol na utakmici, a Sarajevo je tako stiglo do ubjedljive pobjede od 3:0 i na najbolji način se iskupilo za poraz u prvom kolu.

Haris Smajić postiže pogodak za 2:0

Pored sjajnog Janjuša, najbolje ocijenjeni fudbaleri na terenu bili su, zanimljivo, trojica najmlađih igrača u ekipi, dvostruki strijelac Smajić, Pašić i Nihad Milak, što je svakako bilo izuzetno ohrabrujuće za sve navijače Sarajeva, ali i znak da Muzurović ima na raspolaganju veoma kvalitetnu generaciju mladih igrača, što se kasnije i pokazalo kroz ovu sezonu. Iako totalni autsajder, bordo tim je najprije stigao do titule jesenjeg prvaka, a potom sezonu završio kao drugoplasirani na tabeli što im je donijelo prvi plasman u Evropu nakon punih 13 godina.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.