1984/85 | Prva savezna liga | 6. kolo
16.09.1984.
Maksimir | Posjeta: 10.000
Zagreb

1:2

Sarajevo

Izvještaj


Sarajevo je na Maksimir stiglo sa željom da pokuša iskoristiti krizu plavih, te doći do pobjede, što se vidjelo od samog početka utakmice. Bordo tim je igrao otvoreno i napadački, a gotovo sve akcije polazile su od razigranog kapitena Predraga Pašića. Ipak, prvu priliku na meču imao je domaći tim preko Bore Cvetkovića, koji se nakon centaršuta Snješka Cerina našao sam ispred Miloša Đurkovića. Uslijedio je veoma dobar pokušaj lob udarca, preko istrčalog Đurkovića, ali lopta odlazi pored gola. Dinamo je u 33. minuti stigao do vodstva. Ponovo je Cerin obavio veći dio posla na desnoj strani, uputivši precizan centaršut ravno na glavu Srećka Bogdana koji sa desetak metara pogađa za 1:0. Bio je to prvi pogodak kojeg je zagrebački tim postigao iz igre u tom prvenstvu.

S tim rezultatom se otišlo na odmor, a oko 10.000 domaćih navijača očekivalo je da Zebecov tim u nastavku završi posao i dođe do pobjede kojom bi izašao iz rezultatske krize. Međutim, tako nisu mislili fudbaleri Sarajeva, koji su u drugih 45 minuta zaigrali mnogo bolje, te vrlo brzo stigli do izjednačenja. Akciju Sarajeva u 55. minuti započeo je na sredini terena Slaviša Vukičević, koji je sjajnim pasom izigrao kompletnu odbranu Dinama i pronašao usamljenog Husrefa Musemića. Centarfor bordo tima je prihvatio loptu u šesnaestercu Dinama, a potom je silovitim udarcem iskosa sa desetak metara zakucao loptu u Stojićevu mrežu za 1:1.

I kada se činilo da će se meč završiti podjelom bodova, Sarajevo je dvije minute prije kraja stiglo do pobjede. Riječki sudija Matovinović je dosudio slobodan udarac u korist Sarajeva, na nekih 25 metara od gola Dinama. Loptu je namjestio Pašić, a potom uputio precizan udarac u same rašlje Stojićevog gola, ne ostavljajući mu ni promil šanse da spasi svoj tim od četvrtog poraza u sezoni.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Slatka osveta Zebecu za HSV

16.09.2022. 12:24