ARHIVA: Slatka osveta Zebecu za HSV

Arhiva

Na današnji dan, 16. septembra 1984. godine, Sarajevo je savladalo zagrebački Dinamo u gostima rezultatom 2:1.

16.09.2022. 12:24
Semir Zilić

...


Prva polovina osamdesetih godina bio je jedan od najuspješnijih perioda u bogatoj historiji Dinama. Zagrebački plavi su 1980. godine osvojili Kup Maršala Tita, dvije godine kasnije bili prvaci Jugoslavije i igrali finale Kupa, a 1983. godine titula im je izmaka za dlaku, ali su ipak pobjedom upravo protiv Sarajeva u svoju trofejnu kolekciju dodali još jedan Maršalov trofej. Međutim, nakon trijumfa u Kupu, ekipu je napustio trener Miroslav Ćiro Blažević, a upravo od tada kreće rezultatski posrtaj Dinama, koji se tek dolaskom iskusnog stručnjaka Branka Zebeca u finišu sezone 1983/84 uspio spasiti ispadanja iz Prve savezne lige. Dobri rezultati iz završnice prethodnog prvenstva nisu se prenijeli u novu sezonu, obzirom da je Dinamo u prvih pet kola zabilježio katastrofalan start. Tek dva osvojena boda, uz samo jedan postignuti gol i to iz jedanaesterca, smjestili su plave na 16. mjesto na tabeli.

S druge strane, ekipa Sarajeva, koja je u sezonu ušla bez pretjeranih rezultatskih ambicija, u prvih pet kola osvojila je šest bodova. Dvije domaće pobjede protiv Sutjeske i vinkovačkog Dinama, dva remija bez golova u bh. derbijima sa Željezničarom i Slobodom, uz gostujući poraz od Rijeke, definitivno nisu naslućivali da je pred timom Boška Antića briljantna sezona koju će na kraju okruniti osvajanjem druge šampionske titule.

Sarajevo je na Maksimir stiglo sa željom da pokuša iskoristiti krizu plavih, te doći do pobjede, što se vidjelo od samog početka utakmice. Bordo tim je igrao otvoreno i napadački, a gotovo sve akcije polazile su od razigranog kapitena Predraga Pašića. Ipak, prvu priliku na meču imao je domaći tim preko Bore Cvetkovića, koji se nakon centaršuta Snješka Cerina našao sam ispred Miloša Đurkovića. Uslijedio je veoma dobar pokušaj lob udarca, preko istrčalog Đurkovića, ali lopta odlazi pored gola. Dinamo je u 33. minuti stigao do vodstva. Ponovo je Cerin obavio veći dio posla na desnoj strani, uputivši precizan centaršut ravno na glavu Srećka Bogdana koji sa desetak metara pogađa za 1:0. Bio je to prvi pogodak kojeg je zagrebački tim postigao iz igre u tom prvenstvu.

S tim rezultatom se otišlo na odmor, a oko 10.000 domaćih navijača očekivalo je da Zebecov tim u nastavku završi posao i dođe do pobjede kojom bi izašao iz rezultatske krize. Međutim, tako nisu mislili fudbaleri Sarajeva, koji su u drugih 45 minuta zaigrali mnogo bolje, te vrlo brzo stigli do izjednačenja. Akciju Sarajeva u 55. minuti započeo je na sredini terena Slaviša Vukičević, koji je sjajnim pasom izigrao kompletnu odbranu Dinama i pronašao usamljenog Husrefa Musemića. Centarfor bordo tima je prihvatio loptu u šesnaestercu Dinama, a potom je silovitim udarcem iskosa sa desetak metara zakucao loptu u Stojićevu mrežu za 1:1.

Musemić i Jakovljević proslavljaju pobjedu

I kada se činilo da će se meč završiti podjelom bodova, Sarajevo je dvije minute prije kraja stiglo do pobjede. Riječki sudija Matovinović je dosudio slobodan udarac u korist Sarajeva, na nekih 25 metara od gola Dinama. Loptu je namjestio Pašić, a potom uputio precizan udarac u same rašlje Stojićevog gola, ne ostavljajući mu ni promil šanse da spasi svoj tim od četvrtog poraza u sezoni.

Porazom od Sarajeva, Dinamo se tako nakon šest odigranih kola našao na posljednjem mjestu na tabeli, a u reprezentativnoj pauzi koja je uslijedila poslije idućeg kola, trener Branko Zebec je razriješen dužnosti. Bila je to slatka osveta fudbalera Sarajeva treneru Zebecu, koji je četiri godine ranije predvodeći s klupe Hamburger SV eliminisao bordo tim iz Kupa UEFA. Zanimljivo je da je upravo Sarajevo kumovalo dolasku Zebeca na klupu plavih, pet mjeseci ranije. Naime, tada je nakon poraza Dinama na Koševu, trener Vlatko Marković sedam kola prije kraja prvenstva dobio otkaz, a na klupi ga je naslijedio Zebec.


Izvještaj, sastave, video i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.