1986/87 | Prva savezna liga | 8. kolo
27.09.1986.
Koševo | Posjeta: 25.000
Sarajevo

Sarajevo

2:1

Izvještaj


Uprkos prohladnoj noći, na Koševu se okupilo oko 25.000 gledalaca, koji su mogli uživati u veoma dobroj partiji koju su pružili fudbaleri oba tima. I Sarajevo i Zvezda su imali periode igre u kojima su dominirali, a prvih sat vremena igre pripalo je gostima. Crvena zvezda je u prvom poluvremenu imala mnogo više od igre, a svakako da su najviše mogli da žale za dvjema prilikama koje je propustio Milojević. S druge strane, bordo tim se u prvih 45 minuta uglavnom branio, prijetivši tek iz kontra-napada, a iz jednog takvog je stiglo i do najbolje prilike, kada je kapiten Slaviša Vukičević uzdrmao prečku Zvezdinog gola.

U uvodnim minutama drugog poluvremena, identična slika. Zvezda je napadala, Sarajevo se branilo, a kao plod takve igre stigao je i vodeći pogodak u 59. minuti. Rezervista Cvetković, koji je početkom drugog dijela igre na terenu zamijenio dojučerašnjeg ljubimca koševske publike, Husrefa Musemića, iskoristio je jedan centaršut Marovića i zatresao mrežu Envera Lugušića za 0:1.

Od tog trenutka, situacija na terenu se potpuno obrnula. Gostujući fudbaleri su već bili mislima u Atini, u revanš susretu prvog kola KEŠ-a, protiv Panathinaikosa, dok je Sarajevo zagospodarilo terenom te potpuno zasluženo stiglo do pobjede. Gotovo sve akcije bordo tima u posljednjih pola sata polazile su od mladog Harisa Jaganjca, koji se pokazao kao pravo otkrovljenje, a Sarajevo je svoju terensku dominaciju iskoristilo već u 66. minuti, kada Dragan Jakovljević snažnim udarcem lijevom nogom pronalazi desni ugao Davidovićevog gola za 1:1.

Izjednačujući pogodak dao je krila fudbalerima Sarajeva, koji su krenuli još odlučnije, a deset minuta kasnije, tribine koševskog stadiona ponovo su slavile. Tomislav Bošnjak se sjajno probio po desnoj strani, uputivši prizeman centaršut u srce gostujućeg šesnaesterca. Na nabačenu loptu je za djelić sekunde zakasnio Jakovljević, pa je lopta došla do Bračuna, koji je u namjeri da istu izbije u korner, zatresao vlastitu mrežu.

Posljednje minute utakmice donijelo su nova uzbuđenja i to pred oba gola. Najprije su gosti u 88. minuti pogodilo stativu, da bi već u narednom napadu, Bošnjak nakon još jednog odličnog prodora, slabo šutirao, te je meč završen trijumfom bordo tima.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Trijumf nad Zvezdom nakon preokreta

27.09.2023. 12:41