1999/00 | Premijer liga BiH | 1. kolo
14.08.1999. | 17:00
Koševo | Posjeta: 6.000
Sarajevo

Sarajevo

1:1

Izvještaj


Sudbina je htjela da novi, podmlađeni tim Sarajeva, koji je po uzoru na slavnu generaciju Manchester Uniteda, dobio i nadimak "Bebe sa Koševa", novu sezonu Premijer lige otvori utakmicom protiv Đerzelez-Zenice na Koševu. Duel "Agimovih beba" i "odmetnika" iz Đerzeleza, privukao je mnogo pažnje, pa se na tribinama stadiona Koševo okupilo oko 6.000 navijača.

Uoči početka utakmice predsjednik NSBiH Jusuf Pušina i predsjednik Takmičarske komisije NSBiH Sulejman Čolaković, uručili su novom kapitenu Sarajeva, Amaru Ferhatoviću prijelazni i pehar u trajno vlasništvo za osvojenu titulu prvaka Bosne i Hercegovine za 1999. godine.

Gostujući tim je bolje otvorio meč, te je u prvih pola sata zaista dominirao terenom, što je na kraju rezultiralo i vodećim pogotkom kojeg je u 17. minuti postigao Pavo Dadić, nakon što ga je prethodno sjajnim centaršutem uposlio Kamerunac Noukeu. Imali su gosti još nekoliko dobrih prilika, ali je ključni trenutak utakmice stigao u 29. minuti, kada je Noukeu zbog igranja rukom dobio drugi žuti karton, pa mu je sudija Džemal Čalija pokazao put u svlačionicu. Od tog trenutka, Sarajevo je zaigralo znatno agresivnije, te je do odlaska na odmor konačno uspjelo zaprijetiti golmanu Dediću, ali bez promjene rezultata.

U drugih 45 minuta, na terenu je postojao samo jedan tim - Sarajevo. Na krilima razigranog kapitena Amara Ferhatovića i juniorskog reprezentativca Alena Škore, Sarajevo je sve češće prijetilo gostima, a najbliže izjednačujućem golu bilo je sredinom drugog poluvremena, kada je Škoro topovskim udarcem zatresao prečku Dedićevog gola.

Konačno u 81. minuti, bordo tim je uspio krunisati svoju terensku inicijativu. Akciju je na lijevoj strani započeo Smajo Mahmutović, koji je oštro šutirao, a njegov pokušaj golman Dedić odbija ravno na glavu Amara Ferhatovića kojem je preosta lakši dio posla, da zatrese praznu mrežu Đerzelez-Zenice za veliko slavlje na tribinama.

Moglo je Sarajevo do kraja meča doći čak i do pobjede, a sjajne prilike za postizanje pobjednosnog gola u posljednjim minutama utakmice propustili su Ferhatović i Edin Šopović. Na kraju su navijači Sarajeva ipak zadovoljni napustili tribine koševskog stadiona, a posebno sretni zbog sjajne partije koju su pružili mladi igrači kojima je trener Nikolić pružio priliku u ovoj utakmici, prije svega Škoro, Mahmutović, Haskić i Berberović.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: "Bebe sa Koševa" sezonu otvorile remijem sa Đerzelezom

14.08.2023. 12:59