ARHIVA: "Bebe sa Koševa" sezonu otvorile remijem sa Đerzelezom

Arhiva

Na današnji dan, 14. augusta 1999. godine, Sarajevo je na Koševu remiziralo sa Đerzelez-Zenicom, rezultatom 1:1.

14.08.2023. 12:59
Semir Zilić

...


Ljeto 1999. godine bilo je jedno od najtežih perioda u historiji FK Sarajevo. Nakon što je Sarajevo ostalo bez gotovo izvjesnog plasmana u evropska takmičenja, a zbog neodigravanja play-offa za prvaka BiH, uslijedio je novi šok za sve pristalice bordo boje. Tim sa Koševa je praktično preko noći ostao bez gotovo pola sastava. Petorica prvotimaca Sarajeva postali su fudbaleri novoformiranog premijerligaša, Đerzelez-Zenice, a ekipu je napustio i dugogodišnji veznjak Faruk Ihtijarević, koji je tog ljeta pojačao redove gradskog rivala sa Grbavice.

Priča o Đerzelezu je uglavnom poznata. Tokom ratnih gofina, u opkoljenom Sarajevu se rodila ideja o oživljavanju najpoznatijeg bošnjačkog kluba iz perioda između dva Svjetska rata, Đerzeleza, da bi 23. augusta 1995. godine, ista konačno bila realizovana. U prostorijama "Bosanskog kulturnog centra" održana je osnivačka skupština, na kojoj je ozvaničeno ponovno rađanje ovog kluba, po uzoru na Slaviju, Zrinjski, SAŠK i mnoge druge klubove koji su završetkom Drugog svjetskog rata, doživjeli sličnu sudbinu Đerzelezovoj.

Iako je prvobitno bilo zamišljeno da novoformirani klub vrati staru slavu, uprkos snažnoj političkoj podršci, Đerzelez nije uspijevao doći do najvišeg ranga bh. klupskog fudbala, a nakon niza neuspješnih pokušaja da se isti fuzioniše sa dva najveća sarajevska kluba, Sarajevom i Željezničarom, pa čak i Vrbanjušom, u ljeto 1999. godine, sreća im se konačno osmjehnula. Finansijska kriza tadašnjeg premijerligaša, NK Zenica, iskorištena je za fuziju ova dva kluba, pa je tako nastao novoformirani tim Đerzelez-Zenica, sa sjedištem u Sarajevu. Zahvaljujući činjenici da je Zenica u prethodnoj sezoni ipak uspjela izboriti opstanak u Premijer ligi BiH, sarajevski zeleno-bijeli su tako preko noći postali član elitnog ranga. Ambicije kluba su bile izuzetno velike, a to je potvrdio i ljetni prijelazni rok, tokom kojeg su čak petorica fudbalera šampionske generacije bordo tima iz prethodne sezone, bordo-bijeli dres Sarajeva zamijenili zeleno-bijelim dresom Đerzelez-Zenice. Koševo su tako napustili najbolji strijelac iz prethodne sezone Džemo Smječanin, golman i kapiten Mirsad Dedić, te Dženan Hošić, Jean Louis Noukeu i Azrudin Valentić, a na klupi se našao dojučerašnji član stručnog štaba Sarajeva, Husref Musemić. Sarajevo se tako našlo u ogromnim problemima, bez gotovo polovine tima, te u ne baš sjajnoj finansijskoj situaciji. Za novog šefa struke imenovan je dojučerašnji trener juniora, Agim Nikolić, koji je sa sobom u prvi tim prekomandovao i veliki broj mladih igrača, od kojih je veliki dio njih još uvijek imao pravo nastupa za juniorsku selekciju.

Duel dojučerašnjih saigrača Dženana Hošića i Amara Ferhatovića

Sudbina je htjela da novi, podmlađeni tim Sarajeva, koji je po uzoru na slavnu generaciju Manchester Uniteda, dobio i nadimak "Bebe sa Koševa", novu sezonu Premijer lige otvori utakmicom protiv Đerzelez-Zenice na Koševu. Duel "Agimovih beba" i "odmetnika" iz Đerzeleza, privukao je mnogo pažnje, pa se na tribinama stadiona Koševo okupilo oko 6.000 navijača.

Uoči početka utakmice predsjednik NSBiH Jusuf Pušina i predsjednik Takmičarske komisije NSBiH Sulejman Čolaković, uručili su novom kapitenu Sarajeva, Amaru Ferhatoviću prijelazni i pehar u trajno vlasništvo za osvojenu titulu prvaka Bosne i Hercegovine za 1999. godine.

Gostujući tim je bolje otvorio meč, te je u prvih pola sata zaista dominirao terenom, što je na kraju rezultiralo i vodećim pogotkom kojeg je u 17. minuti postigao Pavo Dadić, nakon što ga je prethodno sjajnim centaršutem uposlio Kamerunac Noukeu. Imali su gosti još nekoliko dobrih prilika, ali je ključni trenutak utakmice stigao u 29. minuti, kada je Noukeu zbog igranja rukom dobio drugi žuti karton, pa mu je sudija Džemal Čalija pokazao put u svlačionicu. Od tog trenutka, Sarajevo je zaigralo znatno agresivnije, te je do odlaska na odmor konačno uspjelo zaprijetiti golmanu Dediću, ali bez promjene rezultata.

Duel Džeme Smječanina i Samira Dure

U drugih 45 minuta, na terenu je postojao samo jedan tim - Sarajevo. Na krilima razigranog kapitena Amara Ferhatovića i juniorskog reprezentativca Alena Škore, Sarajevo je sve češće prijetilo gostima, a najbliže izjednačujućem golu bilo je sredinom drugog poluvremena, kada je Škoro topovskim udarcem zatresao prečku Dedićevog gola.

Konačno u 81. minuti, bordo tim je uspio krunisati svoju terensku inicijativu. Akciju je na lijevoj strani započeo Smajo Mahmutović, koji je oštro šutirao, a njegov pokušaj golman Dedić odbija ravno na glavu Amara Ferhatovića kojem je preosta lakši dio posla, da zatrese praznu mrežu Đerzelez-Zenice za veliko slavlje na tribinama.

Moglo je Sarajevo do kraja meča doći čak i do pobjede, a sjajne prilike za postizanje pobjednosnog gola u posljednjim minutama utakmice propustili su Ferhatović i Edin Šopović. Na kraju su navijači Sarajeva ipak zadovoljni napustili tribine koševskog stadiona, a posebno sretni zbog sjajne partije koju su pružili mladi igrači kojima je trener Nikolić pružio priliku u ovoj utakmici, prije svega Škoro, Mahmutović, Haskić i Berberović.

Izvještaj, sastave i pet fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.