Džemo Smječanin

Podaci

Ime i prezime Džemo Smječanin
Pozicija Napadač
Datum rođenja 06.06.1972.
Mjesto rođenja Sarajevo
Debi Sarajevo - Rudar 5:0 (15.07.1994.)
Broj nastupa 150
Broj golova 51
Reprezentacija Bosna i Hercegovina
Broj nastupa 6
Broj golova 1
Trofeji

Biografija


Džemo Smječanin je rođen 6. juna 1972. godine u Sarajevu. Redovima pionira bordo tima je pristupio kao osmogodišnjak, a na Koševu je proveo kompletan omladinski staž. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Smječanin postaje standardni prvotimac bordo tima, a svoje prve zvanične nastupe u bordo dresu upisao je na prvom ratnom prvenstvu RBiH, održanom 1994. godine. Na početku svoje karijere igrao je na poziciji desnog bočnog, da bi kasnije bio prekomandovan u napadačku liniju. Lucidnim dribliznima i sjajnim osjećajem za postizanje pogotka, Smječanin je vrlo brzo stekao simpatije navijača bordo tima.

U ljeto 1995. godine potpisuje za slovenački Korotan Prevalje, a na Koševo se vraća godinu dana kasnije. Sa Sarajevom u sezoni 1996/97. osvaja svoj prvi trofej, Kup BiH. Sa 12 postignutih pogodaka, bio je najbolji strijelac tima u svim takmičenjima, a za dobre partije nagrađen je pozivom u reprezentaciju BiH u februaru 1997. godine.

U sezoni 1997/98. sa bordo timom osvaja Superkup, a potom i još jedan Kup BiH, a kruna sjajnih partija stigla je u narednoj godini. Hadžiahmetović mu je ponovo dodijelio napadačku ulogu, a sa 16 postignutih pogodaka u Premijer ligi i Kupu, predvodio je Sarajevo do osvajanja treće šampionske titule. Nakon osvajanja titule, Smječanin je prešao u novoformirani Đerzelez Zenica, a potom je dvije godine proveo u inostranstvu, nastupajući za Rot-Weiss Essen e.V. i K.R.C. Zuid-West-Vlaanderen. U ljeto 2002. godine se još jednom vraća u svoj matični klub. Za Sarajevo je ovog puta nastupao samo godinu dana, a sa 13 golova bio je drugi najbolji strijelac tima, iza Emira Obuće.

Smječanin je dres Sarajeva ukupno nosio u 150 zvaničnih utakmica, te je pri tome postigao 51 gol. Sa Sarajevom je osvojio šampionsku titulu, dva Kupa BiH i jedan Superkup, a kao igrač bordo tima upisao je šest nastupa za reprezentaciju BiH i postigao jedan pogodak.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Šaranović i Smječanin razbili čaršijske priče

23.03.2023. 12:56