ARHIVA: Šaranović i Smječanin razbili čaršijske priče

Arhiva

Na današnji dan, 23. marta 2003. godine, Sarajevo je u sklopu 25. kola Premijer lige BiH savladalo na Koševu trebinjski Leotar, rezultatom 2:0.

23.03.2023. 12:56
Semir Zilić

...


Uprkos ogromnim očekivanjima navijača, ekipa Sarajeva je veoma loše otvorila proljetni dio sezone 2002/03. Samo jedna pobjeda u prvih pet kola drugog dijela prvenstva, dovela je do toga da Sarajevo već u martu otpadne iz utrke za šampionsku titulu sa Željezničarom i Leotarom. Upravo se od utakmice 25. kola, kada je trebinjski tim gostovao na Koševu, očekivalo da predstavlja derbi susret u borbi za prvo mjesto, ali je Sarajevo uoči ove utakmice za Leotarom zaostajalo deset bodova, te je bilo izvjesno da bordo timu jedino preostaje borba za treće mjesto na tabeli, uz nadu da će isto na kraju voditi u Kup UEFA, a što je opet ovisilo o konačnom ishodu Kupa BiH.

Šampionska utrka se stoga svela na dva tima, Željezničar i Leotar, a Trebinjci su sve do tog 25. kola i gostovanja na Koševu suvereno držali čelo tabele. Dan prije duela Sarajeva i Leotara, Željezničar je gostovao u Gacku, gdje je savladao domaću Mladost rezultatom 2:0 i za kratko preuzeo lidersku poziciju na tabeli. Takav razvoj situacije, kao i činjenica da su Sarajevo i Leotar svoj susret igrali tek u nedjelju, podstakla je kuloarske priče o tome kako će bordo tim prepustiti bodove Trebinjcima, te im tako pomoći u utrci za prvo mjesto.

Emir Obuća u prodoru

Trener Sarajeva, Husref Musemić, uoči utakmice je imao dosta problema sa sastavom. Zbog povreda nije mogao računati na Seada Kapetanovića, Alena Škoru i Adnana Osmanhodžića, a na klupi je ostao i nedovoljno oporavljeni Mirzet Krupinac. Ohrabrenje za stratega bordo tima predstavljao je povratak Faruka Ihtijarevića i Safeta Nadarevića, koji su nakon odrađenih suspenzija ponovo konkurisali za utakmicu. Derbi susret 25. kola privukao je na tribine koševskog stadiona preko 7.000 navijača, koji su već od prve minute mogli uživati u odličnoj partiji svojih ljubimaca.

Sarajevo je bolje otvorilo susret, a prvu priliku imalo je u 3. minuti. Alen Bašić je uposlio Senada Repuha, koji se našao u izglednoj poziciji, ali se spetljao, da bi lopta došla do usamljenog Damira Mirvića, čiji udarac iskosa sa 6-7 metara zaustavlja golman gostiju Božović. Fudbaleri u bijelim dresovima su nastavili sa pritiskom, kojeg su u 17. minuti zasluženo krunisali vodećim pogotkom. Nakon jednog kornera, igrači Leotara su krenuli u kontranapad kojeg presijeca Faruk Ihtijarević. Veznjak Sarajeva je odmah potom uputio loptu u šesnaesterac gostiju i pronašao Džemu Smječanina koji kratkim pasom upošljava usamljenog Edina Šaranovića. Napadač Sarajeva se našao u idealnoj poziciji, te je snažnim udarcem iz prve matirao Božovića za vodstvo od 1:0.

Novu dobru priliku Šaranović je imao u 33. minuti, kada je poslije centaršuta Emira Obuće šutirao glavom sa desetak metara, ali dosta neprecizno. Šest minuta kasnije i gosti su imali jedinu priliku na utakmici. Mulina je sjajno proigrao Mišeljića, koji šutira iskosa sa desetak metara, ali lopta odlazi visoko preko Alaimovog gola.

Šaranović postiže pogodak za 1:0

Drugo poluvrijeme donijelo je istu sliku na terenu. Sarajevo je kontrolisalo utakmicu, konstantno napadalo, dok su fudbaleri Leotara bili nemoćni da naprave bilo šta. Sve dileme oko pobjednika riješene su u 61. minuti, a ponovo je golu Sarajeva prethodila jedna greška gostujućih fudbalera. Strijelac prvog gola, Šaranović, ukrao je loptu Sinišu Mulini na nekih trideset metara od gola Leotara, a potom ušao sa njom u šesnaesterac, te poprečnim pasom na drugu stativu pronašao Smječanina kojem je preostao lakši dio posla da zatrese praznu mrežu golmana Božovića za 2:0.


Do kraja meča nije bilo većih uzbuđenja, a aplauze publike izmamio je jedino mladi Edin Pehlić, koji je dvadesetak minuta prije kraja pokušao udarcem sa preko 30 metara iznenaditi Božovića, ali je golman Leotara ipak bio na mjestu.

Ovom pobjedom Sarajevo je preuzelo treću poziciju od ekipe Širokog Brijega, dok je za trebinjski tim ovaj poraz značio da će prvi put u proljetnom dijelu prvenstva prepustiti lidersku poziciju plavima sa Grbavice.

Izvještaj, sastave, fotografije i skraćeni snimak sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

0:0

PLBiH, 26. kolo
Grbavica, 14.04.2024.